Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SMK podporuje vybudovanie rýchlostnej cesty R2 na Gemeri

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Rentabilnosť pokračovania výstavby R2 od Kriváňa smerom na Lučenec, Rimavskú Sobotu a ďalej na Košice spochybnil vo svojom predbežnom stanovisku Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR.

Bratislava 31. júla (TASR) – Strana maďarskej komunity podporuje požiadavku čo najskoršieho vybudovania rýchlostnej cesty R2 na Gemeri. Strana o tom dnes informovala v tlačovej správe s tým, že treba podporovať aj južné Slovensko.

„K tomu, aby sa ďalej nerozširovala priepasť medzi hospodársky silnejšou Bratislavou a jej okolím a medzi menej prosperujúcimi regiónmi, je nevyhnutný rozvoj dopravnej infraštruktúry. Ľuďom treba zabezpečiť pracovné možnosti v mieste ich bydliska, avšak k tomu, aby investori mali záujem prísť do daných lokalít, je nevyhnutná vhodná infraštruktúra,“ uviedol predseda SMK József Menyhárt s tým, že jej zabezpečenie je úlohou štátu.

Ekonomickú rentabilnosť ďalšieho pokračovania výstavby R2 od Kriváňa smerom na Lučenec, Rimavskú Sobotu a ďalej na Košice spochybnil vo svojom predbežnom stanovisku Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR. Podľa neho namiesto stavby nasledujúceho úseku R2 Kriváň - Lovinobaňa stačí rozšíriť existujúcu cestu I/16.

Útvar neodporučil ani výstavbu ďalšieho úseku R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou, ktorého súčasťou je i tunel Soroška. Ani tento projekt nepovažujú za ekonomicky rentabilný a odporúčajú posúdiť možnosť rekonštrukcie a rozšírenia cesty I. triedy, s prípadnými stúpacími pruhmi cez Sorošku.