Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Šnobr: Nord Stream 2 je ukážka, ako Nemci v EÚ preferujú svoje záujmy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Plynovod Nord Stream 2 výrazne zmení aj pozíciu Slovenska ako tranzitnej krajiny pre prepravu plynu.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Projekt diskutovaného plynovodu popod Baltské more Nord Stream 2 je sebecký nemecký projekt a presná ukážka, ako Nemci v rámci EÚ preferujú národný záujem. V rozhovore pre TASR to povedal český ekonóm a energetický expert Michal Šnobr.

„Nemci odstavia do roku 2022 jadrové elektrárne, čo je v súčasnosti najstabilnejší a z hľadiska variabilných nákladov aj najlacnejší výkon. Ukazuje sa, že nahradiť jadro obnoviteľnými zdrojmi bude veľmi komplikované. Jediný zdroj energie, ktorý im vie minimálne dočasne pomôcť vykompenzovať vzniknutý rozdiel, je plyn. Plyn im dokonca môže čiastočne nahradiť aj hnedouhoľné zdroje, za ktoré ich kritizuje doslova celý svet. Výroba elektriny z plynu má menej ako polovičné emisie v porovnaní s hnedým uhlím,“ vysvetlil Šnobr s tým, že plyn je preto pre Nemecko riešením energetickej situácie po odstavení jadrových zdrojov i pri znižovaní podielu výroby z hnedého uhlia.

„Iný vplyv má však spomínaný plynovod na východnú Európu. Pre Českú republiku je to priaznivý trend, pretože sa obráti smer tranzitu plynu, ktorý sa môže dopravovať do východnej a juhovýchodnej Európy zo západu. Česko na tom zarobí,“ upozornil Šnobr.

Plynovod Nord Stream 2 výrazne zmení aj pozíciu Slovenska ako tranzitnej krajiny pre prepravu plynu. Napriek snahe Bruselu využitie plynovodu Bratstvo, ktorým prúdil ruský plyn cez Ukrajinu a Slovensko na západ, je po roku 2019 veľmi otázne.

„Prekvapila ma rétorika nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorú použila počas septembrového stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Nemecku. Dovtedy vždy spomenula, že je dôležité aspoň čiastočne zachovať aj tranzit plynu cez Ukrajinu. No v septembri už nič také nezaznelo, a to bola posledná schôdzka pred spustením stavby plynovodu Nord Stream 2. Preprava plynu cez Ukrajinu aj vzhľadom na posledný politický vývoj tak môže byť pokojne hodená cez palubu. Ak sa aj zachová, ukrajinský smer však nebude ani zďaleka taký dôležitý ako v minulosti, a tým sa komplikuje aj preprava plynu cez Slovensko,“ myslí si český energetický expert.

Na rozdiel od situácie spred pár rokov je plynovod Nord Stream 2 a ovplyvní plynárenstvo v Európe na desaťročia. „Nord Stream 2 môžeme považovať aj za geopolitické rozhodnutie Nemecka. Pre ďalšiu jednu až dve dekády bude jeho kľúčovým energetickým partnerom Rusko,“ dodal Šnobr.  

Prepravná kapacita plynovodu Nord Stream 2 bude 55 miliárd kubických metrov plynu ročne. Pokryje spotrebu 26 miliónov domácností. Na projekte sa podieľajú spoločnosti Engie, OMV, Shell, Uniper, Wintershall a ruský Gazprom.