Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SNOPK: Skúsenosti s duálnym vzdelávaním sú dobré, systém treba zlepšiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Od školského roka 2016/2017 do systému vstupuje aj výrobca obuvi Gabor z Bánoviec nad Bebravou.

Bratislava 29. februára (TASR) – Prvého pol roka fungovania duálneho odborného vzdelávania na Slovensku hodnotí Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora (SNOPK) pozitívne a eviduje silný záujem firiem, ktoré sa doň chcú zapojiť od budúceho školského roka. Za najväčšiu výzvu považuje získanie žiakov. Školy by mali podľa nej dostávať vyššie finančné stimuly na zriadenie tried, podnikom by sa mali znížiť dane a odvody.

"Prvých šesť mesiacov, čo duál nabehol, máme veľmi dobré skúsenosti, veľmi dobrú spätnú väzbu od firiem. Prvé výsledky sú veľmi povzbudivé. Zo strany firiem, ktoré chcú vstúpiť od budúceho roka, je záujem veľký. Medzi týmito novými firmami, ktoré nás oslovujú, sú nielen strojárstvo a automobilový priemysel, ale sú tam aj iné odvetvia, ako je obchod, služby, obuvníctvo alebo logistika,“ zhodnotila vedúca oddelenia odborného vzdelávania SNOPK Željka Šenkovič na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave.

Do prvého ročníka 2015/2016 sa podľa nej zapojilo 10 až 15 členov SNOPK. Zákon o odbornom vzdelávaní a príprave označila za krok dobrým smerom napriek tomu, že v ňom vidí viacero nedostatkov. Komora je presvedčená, že školy by mali na zriadenie duálnych tried dostávať vyššie finančné stimuly. Zlepšiť by sa malo tiež ďalšie vzdelávanie učiteľov a vzdelávajúcim podnikom by sa malo znížiť daňové a odvodové zaťaženie. Po voľbách preto plánuje urobiť prieskum medzi firmami a s konkrétnymi pripomienkami sa chce obrátiť na novú vládu.

Najväčším „orieškom“ je podľa Šenkovič získať žiakov pre duálne vzdelávanie, teda najmä presvedčiť ich rodičov o výhodách tohto systému. SNOPK preto vyvinula značku kvality DUALpro, ktorá má byť zárukou vysokohodnotného vzdelávania podľa nemeckých štandardov. „Chceme nastoliť nejakú kvalitatívnu latku, aby jednak firmy vedeli, čo dostávajú, ale chceme ju využiť aj pre motiváciu žiakov. Aby aj oni vedeli, že v balíčku sa skrýva istá kvalita, učebné osnovy, skúšky podľa nemeckých štandardov a záverečný certifikát,“ opísala.

Od školského roka 2016/2017 do systému vstupuje aj výrobca obuvi Gabor z Bánoviec nad Bebravou. „Chceme obnoviť, pozdvihnúť a udržať tradíciu obuvníctva, a to sa nedá bez kvalifikovaných ľudí. Naši zamestnanci už sú pomaly v preddôchodkovom veku, preto je pre nás nevyhnutné, ak si chceme udržať pozíciu, aby sme si zabezpečili následníkov,“ zdôvodnil konateľ spoločnosti Juraj Vodička. V spolupráci s partnerskou firmou z Martina bude ponúkať žiakom dva odbory, konkrétne obuvník a technik obuvníckej výroby.

Problémom zákona je podľa neho nízky podiel praxe voči teórii, ktorú by si vedel predstaviť až na úrovni 80 %. Zároveň sa domnieva, že mnohé firmy nie sú dostatočne motivované aktuálne nastavenými daňovými úľavami, ktoré im nepokrývajú náklady.

Najväčšia slovenská automobilka Volkswagen Slovakia sa do programu od septembra zapojí svojou Duálnou akadémiou, ktorá vznikne v priestoroch Strednej odbornej školy automobilovej v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a vyučovať bude 100 žiakov. Praktická výučba bude zaberať 70 % celkového vzdelávania. Do projektu plánuje investovať 9 miliónov eur.