Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

SNS by radšej kúpilo SPP ako zdravotné poisťovne

Andrej Danko, predseda SNS. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zdravotné poisťovne sú podľa predsedu strany Andreja Dan ka len virtuálne firmy. Naopak SPP je firma z dlhoročnou tradíciou a ziskom, ktorý odchádza do zahraničia.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Štát by nemal kupovať súkromné zdravotné poisťovne, ale namiesto toho kúpiť naspäť 49- percentný balík akcií Slovenského plynárenského podniku. Pre TASR to dnes vyhlásil predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

"Slovenský plynárenský podnik, a. s., má 150- ročnú tradíciu, je so 70 % - ným podielom na trhu monopolným dodávateľom plynu na Slovensku. SPP úspešne vstúpil aj na zahraničný trh (ČR), je zároveň jedným z najaktívnejších obchodníkov na plynárenskom uzle v rakúskom Baumgartene a pripravuje sa na prepojenie plynovodov s Maďarskom. Slovenský trh s plynom je stabilný," vyhlásil Danko. "SPP má 1,3 milióna zákazníkov, podľa objemu spotreby plynu predstavuje jeho trhový podiel až 90 %. SNS od začiatku kritizuje, že podielu v SPP sme sa v privatizácii pod cenu a ľahkovážne zbavili na úkor Slovákov. SPP má šancu stať sa znovu slovenské, nedovoľte ho predať českým firmám," podčiarkol Danko.

Okrem toho, že by v prípade kúpy zvyšného podielu SPP štátom všetky dividendy a zisky "zostali doma", podľa Danka by tento krok zvýšil aj energetickú bezpečnosť štátu a ponechal plne v rukách štátu cenotvorbu.

Foto: TASR/Michal Svítok

"Pán premiér, odstúpte od zámeru kúpiť zdravotné poisťovne, v podstate virtuálne firmy. Zamyslite sa nad otázkou, čo vlastne z poisťovne kúpite za stámilióny eur - počítače a budovy, ktoré nič neprodukujú? Veď kmeň poistencov sa predsa môže preregistrovať, ak sa mu to bude zdať potrebné a výhodné ku koncu každého roka," vyzval premiéra Roberta Fica Danko.

Keďže menšinoví nemeckí a francúzski akcionári Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) nestiahli 17. októbra do 10. hodiny svoje návrhy na zvýšenie cien plynu pre domácnosti, vláda na odvetu odmietla rokovať o prevode 49 % akcií na českú firmu EPH.

Fico zvýšenie cien plynu odmieta

Svoj postoj vysvetlili menšinoví akcionári v liste. "V ňom nie je to, čo vláda očakávala. Nachádza sa v ňom sedem právnických kľučiek a ani k jednej nemá vláda pozitívny vzťah ani pochopenie," povedal na brífingu 17. októbra Fico. Opätovne zdôraznil, že kým nebude mať kabinet na stole jasné stanovisko, o prevode akcií na EPH rokovať nebude.

Predseda SMERu-SD Robert Fico
Foto: TASR/Martin Baumann
Jedinou podmienkou rokovania o tomto bode má byť zreteľný prísľub, že cena plynu v budúcom roku neporastie. "Dôjde k zvýšeniu o 0,00 %," konštatoval premiér. Dodal, že vláda môže následne prevod akcií na EPH schváliť, označiť EPH za nekvalifikovaného investora alebo využiť ďalšieho záujemcu. Ten je podľa Fica z nemeckého prostredia, problémom však je, že má záujem iba o Eustream.


SPP navrhol zvýšenie ceny plynu pre domácnosti v roku 2013 v priemere o 18,56 % prípadne až o 25,43 %. Takéto návrhy predstavenstvo SPP schválilo ešte 27. septembra. Následne by malo byť bodom rokovania valného zhromaždenia 29. októbra, pričom štát má v ňom väčšinu a návrh môže bez problémov zamietnuť. "Odmietam, aby niekto zaťažoval valné zhromaždenie takýmito návrhmi," zdôvodnil svoje konanie premiér.