Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SNS chce osobitne zdaniť monopoly a banky minimálne 6 percentami

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko Foto: TASR/Branislav Račko

Osobitné zdanenie by malo predstavovať minimálne 6 %, navrhuje vo svojom volebnom programe.

Bratislava 2. februára (TASR) - Akákoľvek budúca vláda by mala prijať zákon o osobitnom zdanení monopolov a bánk. Presvedčená je o tom mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS). Osobitné zdanenie by malo predstavovať minimálne 6 %, navrhuje vo svojom volebnom programe.

Najnovším príkladom, ako odchádzajú peniaze takýchto firiem do zahraničia, je podľa národniarov medializovaný prípad spoločnosti Google. Informovali o ňom v pondelok (1.2.) Hospodárske noviny (HN). Google je najväčším poskytovateľom internetovej reklamy na Slovensku, firmy takto preinzerujú desiatky miliónov eur. Z týchto peňazí však Slovensko vidí na daniach iba zlomok a väčšina ziskov ide do írskej pobočky tejto globálnej firmy, upozorňuje predseda strany Andrej Danko.

"SNS dlhodobo upozorňuje, že pre riešenie problémov v zdravotníctve, školstve, sociálnom systéme či iných nevýrobných oblastiach je nevyhnutné prijať opatrenia, ako je zvýšenie niektorých daní pre nadnárodné korporácie, obchodné reťazce, banky, či telekomunikačných operátorov – tak, ako to urobili niektoré iné krajiny Európskej únie," doplnil Danko. Takto získané zdroje by potom boli použité na oblasti, ktoré treba dotovať a sú dlhodobo finančne poddimenzované.