Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SNS: Je otázne, či zníženie DPH na potraviny pocítia spotrebitelia

Vladimír Chovan, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

SNS je presvedčená, že okruh potravín by sa mal rozšíriť o ďalšie, najmä o všetky produkty poľnohospodárov, ktorí predávajú z dvora.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) považuje zníženie DPH na 10 druhov vybratých druhov potravín za krok správnym smerom. Podľa podpredsedu strany Vladimíra Chovana to však nie je systémové riešenie. "Je otázne, či sa to prejaví poklesom cien o celých 10 percent. Zahraničie podobné skúsenosti má a podľa toho sa takéto zníženie prejaví pri konečných cenách len v 30 percentách celého balíka potravín," poznamenal.

Pripomenul, že mnohí slovenskí producenti už dnes predávajú len za výrobné náklady, dokonca niektorí aj pod ne. Zníženie DPH im môže čiastočne pomôcť zvýšiť ceny pre obchodníkov, ktorí však musia znížiť marže.

SNS je presvedčená, že okruh potravín by sa mal rozšíriť o ďalšie, najmä o všetky produkty poľnohospodárov, ktorí predávajú z dvora. "Pri vybratých druhoch totiž chýba napríklad zelenina, ovocie, niektoré mliečne výrobky či vajcia," upozornil Chovan.