Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

SNS navrhuje upraviť podmienku vyplácania zvýhodneného 13. platu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Znížiť sa má potrebná suma vyplateného peňažného plnenia zamestnávateľom, aby si daňovo-odvodové zvýhodnenie mohol uplatniť pri 13. plate.

Bratislava 14. januára (TASR) - Koaličná strana SNS navrhuje upraviť podmienku poskytovania zvýhodneného 13. platu a následne 14. platu. Znížiť sa má potrebná suma vyplateného peňažného plnenia zamestnávateľom, aby si daňovo-odvodové zvýhodnenie mohol uplatniť pri 13. plate. Po novom má byť pevne stanovená sumou 500 eur, nie definovaná podmienkou priemerného mesačného zárobku. Poslanci navrhujú tieto zmeny v novele zákona o dani z príjmov, ktorou sa bude už na nadchádzajúcej schôdzi zaoberať parlament. Zmeny by mali začať platiť od 30. apríla tohto roka a prispieť by mali k zvýšeniu záujmu firiem vyplácať tieto odmeny.

Od 1. mája minulého roka umožňuje Zákonník práce zamestnávateľom daňovo zvýhodnené vyplácanie 13. platu a následne 14. platu na dobrovoľnej báze. Definujú sa ako peňažné plnenia, ktoré môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi pri príležitosti obdobia letných dovoleniek a vianočných sviatkov. Postupne budú oslobodené od daní a odvodov do sumy 500 eur. Musia však byť splnené určité podmienky v prípade zamestnanca aj zamestnávateľa. Jednou z nich je, že toto peňažné plnenie musí firma vyplatiť najmenej vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Práve túto podmienku chcú národniari upraviť. "V dôsledku tejto podmienky sa u zamestnancov, ktorých výška priemerného mesačného zárobku je vyššia ako suma 500 eur, so stúpajúcou výškou ich priemerného mesačného zárobku znižuje miera daňového a odvodového zvýhodnenia tzv. 13. a 14. mzdy, a teda aj motivácia na využitie týchto inštitútov zo strany zamestnávateľov," priblížili poslanci.

Po novom sa má v prípade zvýhodnenia 13. platu podmienka priemerného mesačného zárobku nahradiť pevnou sumou 500 eur. "Táto suma bude najmenej v rovnakej výške, ako je výška maximálnej sumy oslobodenia od dane z príjmov fyzických osôb," zdôvodnili poslanci. Uľahčenie tejto podmienky podľa SNS umožní väčšiemu množstvu zamestnávateľov vyplatiť daňovo a odvodovo zvýhodnený 13. plat a následne aj 14. plat. "Návrh má pozitívne sociálne vplyvy, oveľa väčšie množstvo zamestnancov za týchto podmienok od zamestnávateľov postupne dostane vyplatenú 13. mzdu," očakávajú národniari.

Poslanci SNS navrhujú túto podmienku upraviť, pretože chcú docieliť, aby mali firmy o vyplácanie týchto odmien vyšší záujem. To, že doteraz v praxi nebol, potvrdil napríklad aj prieskum medzi firmami, ktorý pre TASR dala ešte vlani vypracovať ČSOB. Ukázalo sa, že si tieto odmeny nemôžu podnikatelia buď dovoliť, alebo práve majú problém splniť podmienky nastavené v zákone.

Prijatie novely bude mať podľa poslancov SNS pozitívne vplyvy na podnikateľské prostredie. Určitý negatívny dosah však bude na rozpočet verejnej správy v oblasti príjmov. "Uľahčenie jednej z existujúcich podmienok v podobe zníženia minimálnej výšky sumy tzv. 13. platu na získanie oslobodenia tohto príjmu od dane z príjmov fyzických osôb do výšky sumy 500 eur v úhrne od všetkých zamestnávateľov môže spôsobiť určitý výpadok vo výbere dane z príjmov od fyzických osôb," dodali poslanci.