Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

SNS: Podnikatelia privítali návrh na zavedenie 13. a 14. platu

Predseda SNS Andrej Danko Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa koaličnej strany ide o prvé opatrenie tohto druhu a určený bude aj strop, aby sa zabránilo špekulatívnym vyplácaniam odmien bez určenej výšky.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Návrh na zavedenie 13. a 14. platu v rámci systematizácie odmien podnikatelia vítajú. Informovala o tom dnes koaličná strana SNS po stretnutiach so Slovenským živnostenským zväzom, Republikovou úniou zamestnávateľov (RÚZ) a Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Zástupcovia zamestnávateľov by však ešte radi videli možnú analýzu vplyvov tohto opatrenia, ako aj samotné paragrafové znenie.

Zavedenie 13. a 14. platu má byť oslobodené od daní a odvodov a ich poskytovanie zamestnancom má byť dobrovoľné. "Keďže sa krajine darí, je namieste uvažovať o tom, že 13. a 14. platy budú oslobodené od daní a odvodov," skonštatoval v stanovisku pre médiá predseda SNS Andrej Danko. Podľa neho toto opatrenie predstavuje funkčný nástroj na udržanie si zamestnanca. "Navyše tak zamestnanec dostane vyšší čistý príjem, keďže odmena bude oslobodená od odvodov," doplnil Danko.

Podľa SNS ide o prvé opatrenie tohto druhu a určený bude aj strop, aby sa zabránilo špekulatívnym vyplácaniam odmien bez určenej výšky. Stropom má byť jednomesačná hrubá mzda zamestnanca.

SNS víta, že podnikatelia zareagovali na navrhované zmeny pozitívne. RÚZ chce však ešte vidieť paragrafové znenie návrhu. "Nechceme byť súčasťou politického boja v oblasti sociálnej politiky. Radi by sme však videli aj samotné paragrafové znenie návrhu, ako aj analýzu možných vplyvov," uviedol pre TASR výkonný tajomník RÚZ Martin Hošták. Zároveň doplnil, že ak budú parametre návrhu nastavené tak, že 13. a 14. plat nebude podliehať odvodovej a daňovej povinnosti a bude na báze dobrovoľnosti, tak potom toto opatrenie nemusí predstavovať pre zamestnávateľov problém.