Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SNS: Predaj akcií Telekomu cez burzu nahrá najmä špekulantom

Andrej Danko. Foto: FB

Slovenská národná strana (SNS) žiada bezodkladne zastaviť predaj akcií Slovak Telekomu nielen prostredníctvom burzy, ale vôbec. Podľa SNS predaj cez burzu nahrá najmä špekulantom.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) žiada bezodkladne zastaviť predaj akcií Slovak Telekomu nielen prostredníctvom burzy, ale vôbec. Podľa SNS predaj cez burzu nahrá najmä špekulantom. Pre TASR to vyhlásil predseda strany Andrej Danko.

"SNS upozorňuje, že v Slovak Telekome sa dlhodobo kumuluje zisk, ktorý nemecký akcionár blokuje a nevypláca, aj keď patrí Slovensku. Akcie tejto spoločnosti majú teda v skutočnosti vyššiu hodnotu, pretože kupec si kupuje aj budúce právo získať vyplatenie tohto zisku," tvrdí Danko.

"Navyše, nemecký akcionár má podľa medializovaných informácií na kúpu akcií predkupné právo. Pokiaľ ide o predaj 10 percent akcií prostredníctvom burzy, podľa SNS môžu byť takto nakupované špekulatívne, pretože zasvätení vedia o tomto práve a obyčajní ľudia sú len opíjaní rožkom," dodáva.

SNS preto navrhuje prísne sledovať postup predaja týchto akcií, aby nedošlo k špekulatívnym nákupom, v najbližšom čase tiež podá na Generálnu prokuratúru podnet v tejto veci.

"SNS vyzýva vládu, aby predaj akcií Slovak Telekomu zastavila, kým sa nedohodne s nemeckým akcionárom, ako bude ešte pred predajom naložené s nakumulovaným ziskom v tejto spoločnosti a kedy bude Slovenskej republike vyplatený," uviedol predseda SNS.

SNS tiež vyzýva, aby štát zaujal jasnú pozíciu vo vzťahu ku všetkým strategickým spoločnostiam. "Jedinou možnou alternatívou je totiž vlastníctvo týchto spoločností štátom, nie ich predaj do rúk zahraničných spoločností či finančných skupín. Predstavitelia vlády by mali začať preto nový dialóg so všetkými neštátnymi vlastníkmi týchto podnikov, ktoré získali ešte za čias minulých vlád," uzatvára Danko.