Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SNS presadzuje, aby bol minimálny dôchodok 33 % z priemernej mzdy

Na archívne snímke poslankyňa NR SR Eva Smolíková (SNS). Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podmienkou zostáva, že poberateľ odpracoval potrebný vek na vyplácanie v rozsahu najmenej 30 kvalifikovaných rokov.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Koaličná SNS chce nastaviť nanovo systém výpočtu minimálneho dôchodku. Navrhuje, aby predstavoval 33 % z priemernej mzdy. Národniari o tom informovali v piatok s tým, že návrh zákona predložili do Národnej rady (NR) SR.

Poslanci za SNS chcú v návrhu zákona stanoviť základný minimálny dôchodok ako 33 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za kalendárny rok, ktorý predchádza dva roky kalendárnemu roku, keď sa určí suma starobného dôchodku alebo suma invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku. Zachovať sa pritom má príslušná valorizácia za každý ďalší odpracovaný rok. Podmienkou zostáva, že poberateľ odpracoval potrebný vek na vyplácanie v rozsahu najmenej 30 kvalifikovaných rokov.

"Vďaka tejto systémovej zmene budú mať všetci poberatelia minimálneho dôchodku okamžite od nadobudnutia účinnosti tohto návrhu zákona v roku 2021 vyplácanú vyššiu dôchodkovú dávku, ako by mali v prípade zachovania pôvodného spôsobu výpočtu minimálneho dôchodku," zdôraznila poslankyňa a podpredsedníčka SNS Eva Smolíková.

Minimálny dôchodok by tak mal byť nastavený podobne ako v prípade minimálnej mzdy. "Nemáme najmenší problém minimálnu mzdu nastaviť podobne, ako sa o nej diskutuje v európskych inštitúciách. Tak ako bude nastavená minimálna mzda, chceme, aby boli nastavené aj minimálne dôchodky," skonštatoval predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Poslankyňa SNS Magdaléna Kuciaňová podotkla, že ľudia musia dostávať adekvátne dôchodky, zodpovedajúce tempu zvyšujúcej sa priemernej mzdy. "Naši starí otcovia a mamy si zaslúžia dôstojný život, pretože vytvárali hodnoty, z ktorých žije mladá a stredná generácia. Pre SNS je dôležité, aby boli minimálne dôchodky nanovo systémovo nastavené a jednoznačne zvýšené, preto sme návrh predložili do NR SR," priblížila.