Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

SNS protestuje proti plánu vlády nezasiahnuť pri predaji podielu v SE

Predseda SNS Andrej Danko (vpravo) a podpredseda SNS Rafael Rafaj Foto: TASR/Pavel Neubauer

Andrej Danko pripomína, že ešte v programovom vyhlásení vlády z roku 2006 bolo sľúbené, že vláda Roberta Fica nebude pokračovať v privatizácii a doprivatizácii strategických podnikov.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) protestuje proti plánu vlády nezasiahnuť pri predaji 66-% podielu v Slovenských elektrárňach (SE) českej energetickej spoločnosti ČEZ. "SNS dlhodobo upozorňuje, že energetické podniky by mali zostať v rukách štátu a pripomína, že dnešný premiér v minulosti kritizoval privatizáciu významných energetických podnikov zahraničným investorom," uviedol pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

Pripomína, že ešte v programovom vyhlásení vlády z roku 2006 bolo sľúbené, že vláda Roberta Fica nebude pokračovať v privatizácii a doprivatizácii strategických podnikov. "Súčasný premiér opäť pred parlamentnými voľbami v roku 2012 vyhlasoval, že v prípade volebného víťazstva strany Smer-SD jeho vláda nebude privatizovať strategické podniky. Ale vláda urobila veľmi málo, aby už tie rozpredané získala naspäť," tvrdí Danko.

Pokiaľ bude ďalšia zahraničná skupina vlastniť 66 % podielu v SE, bude podľa neho veľmi ťažké splniť najnovší sľub, že vláda urobí všetko pre to, aby sa v SE upevnilo postavenie štátu. Tvrdí, že premiér síce spomína varianty a scenáre, ale nekonkretizuje ich.

"SNS trvá na tom, že strategické energetické a infraštruktúrne aktíva musí kontrolovať štát, pretože je to vec národnoštátneho záujmu. Vyzýva kompetentných, aby prijali koncepčné opatrenia a zmenili zákony tak, aby Slovensko nestrácalo peniaze prostredníctvom únikov na ziskoch a daniach do zahraničia cez zahraničné megakoncerny," vyhlásil Danko.

Česká energetická spoločnosť ČEZ je solídna a vláda SR nemá dôvod zasahovať pri predaji 66-% podielu v Slovenských elektrárňach Uviedol to v pondelok (25.8.) premiér Fico (Smer-SD) v reakcii na medializované vyjadrenia, že ČEZ chce začať oficiálne rokovania s Enelom o odkúpení jeho majetkového podielu v SE.

Vláda však bude podľa neho pri predaji podielu v elektrárňach ďalšiemu súkromnému vlastníkovi robiť všetko pre to, aby sa v nich upevnilo postavenie štátu. "Máme presné varianty, scenáre, čo chceme robiť, čo nás zaujíma a čo všetko by malo byť predmetom posilnenia štátu v Slovenských elektrárňach," dodal Fico.