Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SNS vyzýva na riešenie situácie so zastavením čerpania eurofondov

Andrej Danko Foto: TASR/Pavel Neubauer

SNS podľa predsedu A. Danka vyzýva vládu, aby zamedzila nehospodárnemu nakladaniu s eurofondmi a nastavila jasné pravidlá pre ich ďalšie čerpanie.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) žiada ministra financií Petra Kažímira (Smer-SD), aby verejnosť informoval, v akom štádiu je riešenie problému so zastavením vyplácania eurofondov.

"Sám v médiách tvrdil, že koniec septembra tohto roka bude pre Slovensko v tomto ohľade kľúčový," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

Podľa SNS má Slovensko pozastavených približne 400 miliónov eur týkajúcich sa čerpania európskych fondov. "Podľa vyjadrenia vlády SR však išlo 'len' o 160 miliónov eur. Tieto prostriedky bude musieť preplatiť štát na úkor nás všetkých," myslí si.

Vláda podľa neho svojím nekonaním oberá každého jedného občana o peniaze. "Nielen že nedochádza k čerpaniu týchto zdrojov, ale na druhej strane sa ukazuje aj ich nehospodárne nakladanie. SNS sa pýta, čo robí vláda SR pre to, aby k takýmto prípadom nedošlo? Z doterajšej skúsenosti môžeme iba konštatovať, že nič," tvrdí Danko.

SNS podľa neho vyzýva vládu, aby zamedzila nehospodárnemu nakladaniu s eurofondmi a nastavila jasné pravidlá pre ich ďalšie čerpanie. "Taktiež je potrebné, aby bola konečne vyvodená zodpovednosť za doterajší stav v tejto oblasti. Nie je predstaviteľné, aby v dobe, keď sú občania SR vystavovaní čoraz väčšiemu tlaku v podobe daní a odvodov, doplácali ešte na nečinnosť a povrchný prístup zodpovedných osôb rozhodujúcich o prostriedkoch z fondov EÚ," vyhlásil šéf národniarov.

Kažimír v auguste vyhlásil, že kľúčovým obdobím pre čerpanie eurofondov na Slovensku bude september tohto roka. "Kľúčový pre nás bude september, hlavne koniec septembra, keď predpokladáme výrok riaditeľstva DG Regio v oblasti bezproblémového fungovania auditu," avizoval 20. augusta po rokovaní vlády.