Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

CHOVAN: SNS vyzýva okamžite zastaviť predaj kaštieľa v Dolnej Malante

Vladimír Chovan, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa názoru SNS je privatizácia majetku Agrokomplexu nezákonná a spôsob, akým je vykonávaná, je netransparentný.

Bratislava 12. januára (TASR) - Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) žiada premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka, aby okamžite zastavili privatizáciu kaštieľa v Dolnej Malante. Uviedol to v stanovisku strany jej podpredseda Vladimír Chovan. Podľa názoru SNS je privatizácia majetku Agrokomplexu nezákonná a spôsob, akým je vykonávaná, je netransparentný.

Celý predaj kaštieľa podľa podpredsedu SNS nesie známky dlhodobo pripravovaného a cieleného predaja. Samotný predaj sa začal tesne pred ukončením volebného obdobia a načasovanie vyhlásenia verejnej súťaže pár dní pred vianočnými sviatkami. Dokonca v termínoch určených na obhliadku objektu pre prípadných záujemcov na odkúpenie neboli vnútorné priestory kaštieľa sprístupnené. To je dostatok dôvodov zastavenie tohto netransparentného predaja.

V rezorte pôdohospodárstva majú podľa Chovana z celospoločenského hľadiska zo zákona tri štátne podniky štatút neprivatizovateľných spoločností, a to Národný žrebčín Topoľčianky, Závodisko Bratislava a Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra. Ich lukratívny majetok láka podnikateľov "navešaných" na politické strany. Doteraz každá vláda a všetky politické strany ctili existujúci zákonný stav. Aj keď neboli schopné zastaviť prepad poľnohospodárskej a potravinárskej produkcie, nedovolili si siahnuť na majetok týchto spoločností.

Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, štátny podnik, vyhlásil obchodnú verejnú súťaž o najlepší návrh na uzavretie kúpnej zmluvy na predaj národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľ Malanta a súbor nehnuteľností k nej prislúchajúci. Kaštieľ sa nachádza v katastrálnom území Nitrianske Hrnčiarovce, od Nitry je vzdialený asi 3 kilometre. Agrokomplex – Výstavníctvo predáva kaštieľ ako prebytočný majetok. Obchodnú verejnú súťaž vyhlásil štátny podnik 17. decembra 2015.

Kritériom pre posudzovanie súťažných návrhov bude podľa vyhlasovateľa obchodnej verejnej súťaže najvyššia ponúknutá kúpna cena. Minimálna cena uvedených nehnuteľností je podľa znaleckého posudku stanovená na 935.500 eur bez DPH. Kúpna cena s víťazom bude uzatvorená až po udelení predchádzajúceho súhlasu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Návrhy môžu záujemcovia doručiť do 15. januára 2016 na adresu vyhlasovateľa súťaže.