Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SNS vyzýva vládu, aby prehodnotila zavedenie daňových licencií

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko počas tlačovej konferencie Foto: TASR/Branislav Račko

Štát podľa Andreja Danka získava na daňových licenciách najmä od tých malých podnikateľov.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu, aby prehodnotila zavedenie daňových licencií. "Ukazuje sa, že pri úsilí zabrániť daňovým únikom sú potrestaní aj tí poctiví malí podnikatelia," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

Štát podľa neho získava na daňových licenciách najmä od tých malých podnikateľov. "Nemajú až také veľké možnosti optimalizovať, ako väčšie firmy a budú musieť škrtiť pri výdavkov, pri ktorých sa často už škrtiť ani nedá," tvrdí Danko. "Mnohé malé firmy buď skrachujú, čím sa zasa výber na licenciách zníži, alebo sa presunú do zahraničia, čo takisto zníži príjmy do štátneho rozpočtu. Pre najmenšie firmy je totiž výdavok niekoľko sto eur ročne veľmi bolestivý," dodáva.

Najmenšie podniky sa podľa Danka neustále boria s nedostatkom zdrojov potrebných na rozvoj podnikania. "Povinné licencie im môžu znemožniť investovať alebo prijímať nových zamestnancov. Kompetentní by si mali uvedomiť, že aj keď je firma v strate, ale napriek tomu v prevádzke, niekoľko ľudí nie je na krku štátu, pretože nepoberá dávky v nezamestnanosti ani iné dávky, a zamestnávateľ navyše za nich odvádza odvody," upozorňuje.

Podľa SNS by malým firmám viac pomohlo znovuzavedenie rovnej dane, zníženie odvodového zaťaženia a zrušenie odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce. "A, samozrejme, dôkladnejšie daňové kontroly, aby sa odlíšili poctivé firmy od mŕtvych firiem a neboli potrestaní tí, čo pracujú," uzatvára predseda SNS.