Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

P. Socha podmieňuje výstavbu diaľnic cez úspory, stabilným 2. pilierom

Na snímke predseda predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Peter Socha . Foto: TASR/Tomáš Halász

Práve stabilita je možným východiskom pri použití časti úspor na financovanie výstavby diaľnic.

Bratislava 26. marca (TASR) - Znovuotvorenie druhého piliera a následná možnosť voľného vstupu a výstupu z neho podľa šéfa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Petra Sochu nedodá systému na stabilite. Práve stabilita je možným východiskom pri použití časti úspor na financovanie výstavby diaľnic.

"Pokiaľ by sa mal teraz otvoriť druhý pilier, museli by sme počkať ako to dopadne, a potom sa môžeme baviť o tom, koľko by na takýto projekt mohlo ísť. Pretože my potrebujeme vedieť, koľko v tom systéme dlhodobo bude peňazí," vysvetlil pre TASR Socha. Reagoval tak na vyjadrenie budúceho premiéra Roberta Fica, ktorý uvažuje o treťom otvorení druhého piliera.

Diskusiu o myšlienke použitia časti úspor na diaľnice Socha pripustil. "Bolo by to asi vhodné pre všetkých, pre štát, pre systém, pre sporiteľov, pretože očakávame, že by sme tam mali dosiahnuť primerané prínosy. Základné podmienky sú tri - bezpečnosť, adekvátny výnos a stabilita systému," dodal. Socha si tiež myslí, že časť dôchodkových úspor by nemusela ísť len do diaľnic, ale aj do iných infraštruktúrnych projektov.

V opätovnom otvorení druhého piliera však výrazný prínos nevidí. "Všetci tí ľudia, ktorí tam sú, už mali trikrát možnosť sa rozhodnúť. Prvýkrát keď vstupovali a dvakrát, keď bol druhý pilier znova otváraný. Takže z tohto pohľadu neviem, či takéto otváranie im dokáže priniesť nejakú veľkú pridanú hodnotu," argumentoval. Myslí si, že ak by došlo k otvoreniu druhého piliera, prinesie to aj debaty, ktoré nemusia byť len konštruktívne.

Smer-SD pripravuje viaceré zmeny v druhom dôchodkovom pilieri. Časť úspor plánuje budúca vláda využiť na výstavbu diaľnic. "Privítal som, a to považujem za konštruktívny prístup, informáciu z DSS, že sú pripravené poskytnúť jednu miliardu eur ako pôžičku na výstavbu diaľnic," vyčíslil v nedeľu v Slovenskej televízii budúci premiér Fico.

Zároveň chce opätovne otvoriť druhý pilier a umožniť tak vstup a výstup z tohto systému, ako sa to stalo už dvakrát počas prvej Ficovej vlády. Dôvod je opäť rovnaký - zhodnotenie úspor je nižšie ako inflácia.

"Tvrdíme, že ak tu má byť druhý pilier, ak má niekto nakladať s verejnými zdrojmi, tak to musí zhodnocovať. Chceme zaviesť opäť také garancie, že keď DSS nie je schopná zhodnotiť peniaze a vytvorí stratu, ako napríklad v roku 2011, musí doplatiť tie peniaze. Inak to nemá žiadny význam," zdôraznil Fico.