Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Od zatvorenia 2. piliera do neho vstúpilo približne 3000 mladých ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Celkovo od začiatku roka tak urobilo 24.597 mladých.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Od zatvorenia druhého dôchodkového piliera 16. júna tohto roka do neho vstúpilo približne 3000 mladých ľudí vo veku do 35 rokov. Celkovo od začiatku roka tak urobilo 24.597 mladých. Vyplýva to z údajov Sociálnej poisťovne (SP).

Záujem mladých Slovákov o druhý pilier potvrdzujú i samotné dôchodkové správcovské spoločnosti. Od januára tohto roka pribudlo do druhého piliera 2117 sporiteľov prostredníctvom Dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) Poštovej banky. "Považujeme to za veľmi dobré číslo a pozitívny signál, že mladí ľudia nenechávajú nič na náhodu a k svojmu budúcemu dôchodku majú zodpovedný postoj," konštatoval predseda predstavenstva spoločnosti Stanislav Žofčák s tým, že od 16. júna tohto roka vstúpilo do kapitalizačného piliera v ich spoločnosti 388 sporiteľov.

Allianz - Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti od začiatku roka do konca júna 2015 pribudlo približne 8000 mladých sporiteľov. "Ľudia túto možnosť využívajú. Očakávame, že počet vstupujúcich bude aj naďalej postupne rásť. Mladí vstupujúci si vyberajú skôr rizikovejšie dôchodkové fondy, čiže aj v tomto smere sa situácia dostáva do štandardných koľají," priblížil vedúci správy aktív v spoločnosti Miroslav Kotov.

Prostredníctvom VÚB Generali dôchodkovej správcovskej spoločnosti vstúpilo od 1. januára do 5. augusta 16.028 mladých ľudí, z toho v júli a v prvých augustových dňoch sa rozhodlo pre druhý pilier 1600 ľudí. Príčina nízkeho vstupu mladých do druhého piliera je pritom podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Viktora Kouřila "chronicky známa". Ako konštatoval, ťažko chcieť od mladého človeka, ktorý je na začiatku 40 - 45-ročnej kariéry, rozmýšľa ako sa v živote uplatniť, založiť si rodinu, nájsť si byt, aby zrazu začal myslieť na dôchodok. "To je logický a psychologický nezmysel. Práve preto by vstup do druhého piliera mal byť povinný s tým, že ak si človek nechce v druhom pilieri sporiť, môže do 35. roku alebo hoci aj do 50. roku života kedykoľvek vystúpiť," dodal Kouřil.