Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa bude od januára valorizovať úrazové renty o 13,6 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Valorizované dávky vyplatí SP v obvyklých januárových termínoch automaticky.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Od 1. januára 2024 zvýši Sociálna poisťovňa (SP) vyplácané úrazové renty, pozostalostné úrazové renty a maximálne sumy úrazových dávok o 3,2 %. Novopriznávané úrazové renty a pozostalostné úrazové renty sa zvýšia o 13,6 %. V stredu na to upozornil hovorca SP Martin Kontúr.

Zároveň sa o 3,2 % automaticky zvýšia aj úrazové dávky, ktoré sú zo zákona obmedzené maximálnou sumou. Ide o jednorazové odškodnenie, náhrada nákladov spojených s liečením a náhrada nákladov spojených s pohrebom. Maximálna výška jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky bude od 1. januára 2024 predstavovať sumu 75.166,20 eura. Maximálna výška úhrnu súm jednorazového odškodnenia nezaopatrených detí sa od 1. januára 2024 tiež zvyšuje na 75.166,20 eura.

Každoročná valorizácia úrazovej renty sa odvíja od porovnania medziročného rastu spotrebiteľských cien za prvých deväť mesiacov roka 2023 a za 1. polrok tohto roka. "Štatistický úrad SR zverejnil, že percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za prvých deväť mesiacov roka 2023 je 12 %. Medziročný rast spotrebiteľských cien za 1. polrok roka 2023 bol vo výške 13,6 %," priblížil Kontúr s tým, že podľa platného zákona o sociálnom poistení sa pri zvýšení úrazových rent priznaných v roku 2024 použije vyššia hodnota, teda 13,6 %.

Maximálna výška náhrady nákladov spojených s liečením bude 37.583,70 eura. Zároveň bude od januára budúceho roka maximálna výška náhrady nákladov spojených s pohrebom vo výške 3759,60 eura. Na rovnakú hodnotu vzrastie aj maximálna výška úhrnu náhrad výdavkov spojených s pohrebom pre všetky fyzické osoby a nezaopatrené deti.

Valorizované dávky vyplatí SP v obvyklých januárových termínoch automaticky. Nie je potrebné o nič žiadať. SP poberateľom úrazovej renty zároveň zašle v januári budúceho roka aj písomné rozhodnutie.