Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa bude zvyšovať dôchodky 130.000 pracujúcim penzistom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sociálna poisťovňa automaticky zvýši starobné dôchodky aj tým poberateľom, ktorí nebudú do konca tohto roka dôchodkovo poistení.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Poberateľom starobných dôchodkov, ktorí v tomto roku pracovali, Sociálna poisťovňa (SP) bude zvyšovať dôchodky od 1. januára 2016 automaticky, nie je potrebné o to žiadať. Dostanú o tom písomné rozhodnutie. V septembri SP evidovala vyše 130.000 poberateľov starobných dôchodkov, ktorí pracujú. Aktuálna dôchodková hodnota platná na rok 2016, ktorá ovplyvní zvýšenie dôchodku, nie je ešte známa.

"Starobné dôchodky sa zvýšia za obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poberateľ získal od 1. januára 2015 do konca roka 2015. Platí to, len ak za toto obdobie zvýšený dôchodok nebol. Ak niekto ukončil činnosť, z ktorej bol dôchodkovo poistený v roku 2015 a sám požiadal o zvýšenie starobného dôchodku a Sociálna poisťovňa o zvýšení rozhodla, potom už od 1. januára 2016 nie je možné starobný dôchodok opätovne zvýšiť," objasnila riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne (SP) Michaela Putecová.

Rozhodnutie o zvýšení by mali dôchodcovia dostať najneskôr do konca marca s tým, že zvýšené starobné dôchodky SP prvýkrát vyplatí vo výplatnom termíne v apríli 2016. "Dôchodca dostane aj doplatok, ktorý mu patrí spätne od 1. januára 2016 do dňa, ktorý predchádza výplatnému termínu v apríli 2016," doplnila riaditeľka odboru.

Sociálna poisťovňa automaticky zvýši starobné dôchodky aj tým poberateľom, ktorí nebudú do konca tohto roka dôchodkovo poistení. Na to, aby Sociálna poisťovňa automaticky rozhodla o zvýšení starobného dôchodku, nie je potrebné zamestnanie alebo iná činnosť, ktorá zakladá dôchodkové poistenie k 31. decembru tohto roka. SP dôchodky zvýši na základe údajov evidovaných v informačných systémoch. Ide o údaje, ktoré čerpá z mesačného výkazu poistného, ktoré je zamestnávateľ povinný predkladať každý mesiac elektronicky. Živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ako aj dobrovoľne dôchodkovo poisteným osobám zvýši dôchodky na základe evidenčných listov dôchodkového poistenia, ktoré vyhotovujú príslušné pobočky SP.

Pracujúci dôchodcovia môžu požiadať o zvýšenie aj počas roka 2016. V takom prípade stačí, ak ukončia činnosť, z ktorej sú dôchodkovo poistení a SP požiadajú o zvýšenie listom. V takom prípade možno dôchodok zvýšiť najskôr odo dňa nasledujúceho po ukončení činnosti, teda po skončení dôchodkového poistenia s tým, že sa zvýši na základe evidenčného listu dôchodkového poistenia, ktoré je zamestnávateľ povinný predložiť do troch dní od ukončenia pracovného pomeru. Pre SZČO a dobrovoľne dôchodkovo poistené osoby evidenčné listy vyhotovia príslušné pobočky SP. Na základe žiadosti možno poberateľovi starobný dôchodok zvýšiť len raz v kalendárnom roku. Ak by počas roka 2016 mal ďalšie pracovné pomery alebo vykonával inú dôchodkovo poistenú zárobkovú činnosť, za tieto sa dôchodky budú zvyšovať až v roku 2017, a to automaticky, bez žiadosti.