Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa uzatvára dohody s obcami o elektronickej evidencii

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Zápisy samostatne hospodáriacich roľníkov do evidencie na základe ich ohlásenia vykonávajú mestá, mestské časti a obce.

Bratislava 14. júla (TASR) - Od 1. januára 2015 bola zrušená prihlasovacia a odhlasovacia povinnosť samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) súvisiaca so vznikom a zánikom jej povinného nemocenského a dôchodkového poistenia. Súčasne zákon zaviedol povinnosť pre Sociálnu poisťovňu (SP) oznámiť SZČO vznik povinného poistenia, vymeriavací základ na platenie poistného, výšku poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie a ďalšie údaje týkajúce sa úhrady poistného a príspevkov na starobné dôchodkové poistenie.

Skutočnosti rozhodujúce na posúdenie vzniku povinného poistenia SZČO získava Sociálna poisťovňa z údajov poskytnutých Finančným riaditeľstvom SR a z údajov poskytnutých orgánmi, ktoré vydávajú povolenie na výkon zárobkovej činnosti. Tieto orgány sú povinné oznámiť poisťovni vydanie takéhoto povolenia a jeho zrušenie do 15 dní. 

Zápisy samostatne hospodáriacich roľníkov (SHR) do evidencie na základe ich ohlásenia vykonávajú mestá, mestské časti a obce. Tieto vydávajú aj osvedčenia o zápise do evidencie. V tejto súvislosti pobočky Sociálnej poisťovne uzatvárajú v týchto dňoch Dohody o poskytovaní údajov pre register poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia Sociálnej poisťovne z evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov (SHR) s obcami, ktoré sa rozhodli poskytovať údaje z evidencie SHR elektronicky.

TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.