Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa rozširuje elektronické služby

Ilustračné foto Foto: TASR

Zamestnávatelia bez nutnosti osobnej návštevy pobočky SP a potreby následne zasielať dokumenty v papierovej forme získajú viaceré výhody.

Bratislava 19. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa rozširuje svoje elektronické služby. Od 4. januára 2016 jej zamestnávatelia môžu posielať evidenčné listy dôchodkového zabezpečenia v elektronickej forme a až 70 % zamestnávateľov túto možnosť už aj využíva.

Za celý rok 2015 prijala Sociálna poisťovňa (SP) v papierovej podobe 1,032 milióna evidenčných listov dôchodkového poistenia (ELDP), mesačne to bolo vyše 86.000, čo predstavovalo denný priemer 2866 ELDP.

Táto služba pre zamestnávateľov bola uvedená do prevádzky v polročnom predstihu, pretože zákonný začiatok povinnosti elektronického zasielania evidenčných listov dôchodkového poistenia závisí od počtu zamestnancov zamestnávateľa.

Zamestnávatelia bez nutnosti osobnej návštevy pobočky SP a potreby následne zasielať dokumenty v papierovej forme získajú viaceré výhody. Najmä okamžitý prehľad a kontrolu zaslaných dokumentov, ako aj históriu zaslaných dokumentov s možnosťou vytlačiť si ich pre evidenčné účely. Vytlačené dokumenty obsahujú okrem dátumu prijatia do Sociálnej poisťovne aj elektronický ochranný kód (EOK), ktorý zaručuje jednoznačnosť a pravosť zaslaného dokumentu zo strany poisťovne.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.