Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa už má k dispozícii údaje od Finančnej správy

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

TASR to potvrdil hovorca poisťovne Peter Višváder.

Bratislava 30. júla (TASR) - Sociálna poisťovňa už má k dispozícii údaje od Finančnej správy SR potrebné na správny výpočet odvodovej povinnosti živnostníkov. TASR to potvrdil hovorca poisťovne Peter Višváder.

Podľa jeho slov údaje dostali k dispozícii dnes o 14. hodine a v súčasnosti ich v úzkej spolupráci s Finančnou správou kontrolujú. Sociálna poisťovňa odložila platenie nových odvodov z 10. augusta na 2. septembra. Dočasne pozastavila aj zasielanie oznámení samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) o ich odvodovej povinnosti, ktorú majú od 1. júla 2015. Príčinou boli technické problémy Finančnej správy pri exporte údajov do poisťovne.

Višváder potvrdil, že samostatne zárobkovo činné osoby nemusia zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne v pôvodnom termíne 10. augusta 2015. Termín ich splatnosti sa predlžuje na 2. september 2015 tak, aby mali živnostníci dosť času pripraviť si platby. Toto rozhodnutie ocenil aj Slovenský živnostenský zväz, keďže vytvára dostatočný časový priestor na splnenie si povinností zo strany živnostníkov.