Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Poistenec je povinný preukazovať nárok na dávky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ak má pobočka Sociálnej poisťovne, ktorá dávky vypláca, najneskôr do piateho dňa nasledujúceho mesiaca k dispozícii všetky potrebné doklady, dávku vyplatí približne 15. deň v tomto mesiaci.

Bratislava 24. júla (TASR) - Sociálna poisťovňa upozorňuje poistencov, že podľa zákona o sociálnom poistení sú povinní preukazovať nielen skutočnosti rozhodujúce na vznik nároku na dávku, ale aj skutočnosti rozhodujúce na trvanie nároku na dávku aj jej výplatu.

V praxi je poistenec povinný trvanie nároku na nemocenské a jeho výplatu preukázať predložením potvrdeného tlačiva Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, ktoré mu poskytne príslušný ošetrujúci lekár ku koncu kalendárneho mesiaca, ak dočasná pracovná neschopnosť poistenca trvá aj v nasledujúcom kalendárnom mesiaci. Tento preukaz je potrebné doručiť buď zamestnávateľovi, ak je s ním tak poistenec dohodnutý (zamestnávateľ potom komunikuje priamo so Sociálnou poisťovne), alebo príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá dávku vypláca.

K výplate inej dávky nemocenského poistenia, akou je dávka materské, je potrebné po uplynutí očakávaného dňa pôrodu určeného lekárom, aby poistenka oznámila rodné číslo dieťaťa, a to do šiestich týždňov odo dňa pôrodu príslušnej pobočke poisťovne.

Ak má pobočka Sociálnej poisťovne, ktorá dávky vypláca, najneskôr do piateho dňa nasledujúceho mesiaca k dispozícii všetky potrebné doklady, dávku vyplatí približne 15. deň v tomto mesiaci. V opačnom prípade sa dátum výplaty posunie, preto je potrebné tieto doklady zasielať včas. 

TASR informovala Sociálna poisťovňa.