Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa odmieta kritiku letáka k 2. pilieru zo strany DSS

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sociálna poisťovňa si stojí za všetkými informáciami, ktoré zverejňuje v súvislosti s otvorením 2. dôchodkového piliera.

Bratislava 30. marca (TASR) - Sociálna poisťovňa si stojí za všetkými informáciami, ktoré zverejňuje v súvislosti s otvorením 2. dôchodkového piliera, či už vo forme letáka, informačného listu sporiteľom, na webovej stránke alebo pri individuálnom poradenstve v Informačno-poradenskom centre. Uvádza Sociálna poisťovňa v rekcii na kritiku obsahu jej letáka k 2. pilieru.

Všetky podklady a konkrétne modelové výpočty dôchodkov či výpočty reálneho zhodnotenia úspor v 2. pilieri pripravili odborníci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR spolu s odborníkmi zo Sociálnej poisťovne na základe platnej legislatívy a reálnych sociálno-ekonomických údajov.

"Negatívne stanovisko Asociácie DSS na adresu Sociálnej poisťovne považujeme za súčasť propagácie postojov DSS a ich marketingovej kampane k otvoreniu 2. dôchodkového piliera. Sociálna poisťovňa má zo zákona povinnosť okrem iného vykonávať aj konzultačnú a poradenskú činnosť vo veciach sociálneho poistenia. Tieto povinnosti si bude aj naďalej plniť,"
zdôrazňuje Sociálna poisťovňa v reakcii.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) tvrdí, že leták, ktorý zasiela Sociálna poisťovňa (SP) k 2. dôchodkovému pilieru, obsahuje nesprávne informácie. Podľa asociácie leták neinformuje korektne o priemernom ročnom zhodnotení úspor v 2. pilieri. Celková výkonnosť meraná štandardným spôsobom za obdobie od 22. marca 2005 do 27. februára 2015 predstavovala u akciových fondov 33,91 %, u zmiešaných 32,65 % a u garantovaných 29,08 %. Celková výška inflácie za uvedené obdobie však bola na Slovensku 25,61 %. "V žiadnom prípade tak nie je hodnota reálnej výkonnosti fondov v sledovanom období záporná, ako uvádza leták. Údajné záporné reálne zhodnotenie v 2. pilieri nezodpovedá ani zhodnoteniu celkového majetku v 2. pilieri," upozornila ADSS.