Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa odmieta, že by letákom vyháňala ľudí z 2. piliera

Ilustračné foto Foto: Tablet.tv

V letáku sa však snaží občanov upozorniť na riziká. Sporitelia totiž majú čas rozhodnúť sa, či vystúpia, alebo vstúpia do druhého piliera do 15. júna tohto roka.

Bratislava 22. mája (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) odmieta tvrdenia, že druhým informačným letákom chce vyhnať sporiteľov z druhého dôchodkového piliera. V letáku sa však snaží občanov upozorniť aj na riziká. Sporitelia totiž majú čas rozhodnúť sa, či vystúpia, alebo vstúpia do druhého piliera do 15. júna tohto roka.

SP odmieta dnešné tvrdenia podpredsedu strany Most-Híd Ivana Švejnu, podľa ktorého leták obsahuje veľa nepravdivých informácií. "Argumenty, s ktorými oslovujeme verejnosť v letáku, vychádzajú z údajov renomovaných inštitúcií, ako je Svetová banka, OECD, Európska centrálna banka a Európska komisia. Ak pán poslanec spochybňuje tieto údaje, akoby tým spochybňoval uvedené inštitúcie. Je len jeho vecou, ak sa tieto analýzy nezhodujú s jeho súkromným presvedčením. A súčasne je na škodu veci, ak sa do tejto vecnej odbornej problematiky vnáša politika, o čo sa pán poslanec vyslovovaním rôznych podozrení snaží," uviedol hovorca SP Peter Višváder.

Zároveň priblížil, že poisťovňa venuje druhému pilieru veľkú pozornosť. "Informujeme aj o rizikách druhého piliera, čím vyvažujeme jeho jednostranné propagovanie zo strany správcovských spoločností, niektorých 'nezávislých' analytikov, ale aj opozičných politikov," doplnil Višváder.

SP taktiež odmieta tvrdenia, že spolu s vládou a rezortom práce sa snažia vyháňať ľudí z druhého piliera, ako aj tvrdenia, že majú stanovený počet, koľko ľudí by sa malo vrátiť do prvého piliera. "To, že nesledujeme objem, koľko sa vráti do prvého piliera, o tom svedčia naše odporúčania z letáku, kde najmä ľuďom s nulovým vymeriavacím základom, teda dlhodobo nezamestnaným, ale aj nízkym príjmovým skupinám hovoríme, že druhý pilier ich dovedie do straty. A za nich sa predsa do prvého piliera vráti minimum," doplnil Višváder.

Pripomenul, že samotní sporitelia nesú zodpovednosť za svoje rozhodnutie. "Na to, aby sa mohli rozhodovať objektívne, potrebujú ľudia poznať nielen výhody, ale aj riziká. Preto je zo strany štátnych orgánov a inštitúcií zodpovedné informovať verejnosť aj z tohto pohľadu," dodal Višváder.