Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa: O ošetrovné počas štrajku možno požiadať neskôr

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Žiadosti o ošetrovné nemusia rodičia do pobočiek Sociálnej poisťovne podávať pred uzavretím školy z dôvodu štrajku, ani na jeho začiatku, alebo počas jeho trvania.

Bratislava 3. februára (TASR) - Rodičia detí do desiatich rokov veku, ktorých školy sú pre štrajk učiteľov uzavreté, majú možnosť uplatniť si nárok na ošetrovné. Nárok na ošetrovné si rodič uplatňuje na dvojdielnom tlačive Žiadosť o ošetrovné, ktoré musí byť potvrdené ošetrujúcim lekárom dieťaťa a doložené potvrdením od riaditeľa školy, ktorú dieťa navštevuje, o jej uzavretí.

Žiadosti o ošetrovné nemusia rodičia do pobočiek Sociálnej poisťovne (SP) podávať pred uzavretím školy z dôvodu štrajku, ani na jeho začiatku, alebo počas jeho trvania. Keďže mnohí rodičia doteraz nevedia, dokedy bude na tej-ktorej škole štrajk trvať, stačí, ak si nárok na túto dávku uplatnia v najbližších týždňoch, prípadne mesiacoch. Podľa zákona si ho môžu uplatniť až počas troch rokov. Predíde sa tým možnému dlhému čakaniu rodičov u detských lekárov, ktorí musia žiadosť potvrdiť. Ak si napriek tomu rodič chce uplatniť dávku v najbližšom výplatnom termíne, je potrebné doklady doručiť do pobočky SP najneskôr do 5. februára 2016.

V záujme prevencie pred možným ochorením poisťovňa pripomína, že rodičia v týchto prípadoch k lekárovi nemusia ísť so zdravým dieťaťom, pretože jeho vyšetrenie lekárom sa v tomto prípade nevyžaduje.

TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.