Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Termín splatnosti poistného u živnostníkov a SZČO sa blíži

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Upozorňuje na to Sociálna poisťovňa.

Bratislava 28. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje živnostníkov, ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby (DPO), že termín splatenia poistného za január 2016 je do 8. februára 2016. Poistenci, ktorí platia poistné formou trvalého príkazu, by si ho nemali zabudnúť vo svojej banke včas upraviť.

Výška minimálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného od 1. januára 2016 je 429 eur. Suma poistného vypočítaná z tohto nového minimálneho vymeriavacieho základu tak pre živnostníkov a ostatné SZČO predstavuje 142,20 eura mesačne a pre DPO je vo výške 150,78 eura. Zmenila sa aj výška maximálneho vymeriavacieho základu - od 1. januára 2016 predstavuje 4290 eur, pričom suma poistného vypočítaná z nového maximálneho vymeriavacieho základu je pre SZČO 1422,13 eura.

Sociálna poisťovňa tiež pripomína, že poistné musí byť zaplatené včas, v správnej výške a platbu je potrebné správne označiť. To znamená, uviesť k platbe správny variabilný symbol (číslo FO a PO, ktoré prideľuje Sociálna poisťovňa) a špecifický symbol (číselné označenie príslušného kalendárneho mesiaca a kalendárneho roka). Poistné musí byť odvedené na správny účet príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne. Účty sú zverejnené na webovej stránke http://www.socpoist.sk/cisla-uctov-pobociek-sp.