Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Viaceré inštitúcie nedostatočne spolupracujú so Sociálnou poisťovňou

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na to, aby poisťovňa mohla poskytovať takýto servis, potrebuje údaje od všetkých orgánov a inštitúcií, ktoré vydávajú oprávnenia na výkon SZČO.


Bratislava 21. novembra (TAR) - Od 1. januára 2015 bude Sociálna poisťovňa informovať živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) o tom, či im na základe výšky príjmov z podnikania za predchádzajúce obdobie vzniklo povinné sociálne poistenie a v akej výške majú platiť poistné. Do konca tohto roku si musia splniť prihlasovaciu povinnosť sami.

Podľa informácií, ktoré dnes predstavitelia Sociálnej poisťovne poskytli na stretnutí s novinármi, na to, aby poisťovňa mohla poskytovať takýto servis, potrebuje údaje od všetkých orgánov a inštitúcií, ktoré vydávajú oprávnenia na výkon SZČO. Ide napríklad o niektoré ministerstvá, samosprávne kraje, obce, mestá, jednotlivé profesijné komory ako napríklad Slovenská komora architektov, stavebných inžinierov, advokátov, exekútorov a podobne,  a rôzne úrady, ktoré takéto oprávnenia vydávajú (napr. Úrad pre dohľad nad výkonom auditu, Telekomunikačný úrad, Úrad verejného zdravotníctva a pod.). Nie všetky z uvedených orgánov a inštitúcií však doteraz tieto údaje SP poskytli, resp. sú schopné poskytnúť v potrebnej štruktúre.

"Ak tak urýchlene neurobia, povedie to k problémom, ktoré budú mať negatívny vplyv na samotné SZČO, pretože ak Sociálna poisťovňa nebude mať o nich všetky údaje, neoznámi im vznik ich povinného poistenia a v dôsledku toho SZČO nebudú odvádzať poistné. Pri následnej kontrole a zistení, že poistné neodvádzajú, budú za to sankcionované. To znamená, že budú musieť doplatiť dlžné poistné aj penále," zdôraznil riaditeľ Komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Pokuty hrozia aj samotným spomínaným inštitúciám, ktoré SP neposkytnú súčinnosť. Preto ich poisťovňa upozorňuje, aby si splnili svoju zákonom (č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení) danú povinnosť a bezodkladne poskytli požadované údaje o SZČO, ktorým poskytujú oprávnenia na výkon.

Zároveň SP upozorňuje uvedené skupiny, aby v prípade, že im v období od nového roka vznikne nové oprávnenie a SP ich do 20 dní nebude kontaktovať, aby sa za účelom preverenia vzniku poistenia obrátili na príslušnú pobočku a oznámili jej skutočnosti potrebné pre posúdenie vzniku poistenia.