Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa aktualizovala účty poistencov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poistenec sa tak dostane k svojim údajom o jednotlivých obdobiach poistenia, počte ich dní alebo vymeriavacích základoch na platenie jednotlivých druhov poistného.

Bratislava 6. mája (TASR) - Poistenci Sociálnej poisťovne (SP) si môžu skontrolovať svoj individuálny účet, v ktorom uvidia aktualizované informácie vrátane roka 2014. Takúto jednoduchú možnosť kontroly majú všetci, ktorí si zriadili elektronický prístup k svojmu individuálnemu účtu.

Sociálna poisťovňa každý rok najneskôr k 30. aprílu sprístupňuje údaje z oblasti nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti za obdobie predchádzajúceho kalendárneho roka. Poistenec sa tak dostane k svojim údajom o jednotlivých obdobiach poistenia, počte ich dní alebo vymeriavacích základoch na platenie jednotlivých druhov poistného.

Táto služba vychádza v ústrety poistencom a zabezpečuje nielen ich informovanosť v oblasti sociálneho poistenia, ale im tiež umožňuje, aby v budúcnosti predišli prípadným problémom pri uplatnení nároku najmä na dôchodkovú dávku a pri určení jej sumy. Postup pri zriadení prístupu k individuálnemu účtu poistenca je jednoduchý a vytvorenie prístupu je bezplatné. Pri návšteve pobočky Sociálnej poisťovne poistenec predloží občiansky preukaz (prípadne cestovný pas) a požiada o elektronický prístup k svojmu individuálnemu účtu. Po podpise dohody o používaní elektronických služieb poistencov prevezme si tzv. Grid kartu, na základe ktorej získa pasívny prístup k informácii o zmenách stavu individuálneho účtu.

O vyhotovenie informácie o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca za rok 2014 je možné požiadať SP aj písomne – listom, e-mailom alebo i osobne raz ročne.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.