Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sociálna poisťovňa zvýšila počet termínov nemocenských dávok

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

S cieľom vyjsť v ústrety klientom zvolila už väčšina pobočiek aj druhý výplatný termín, aby aj tí, ktorí neodovzdali doklady včas, nedostali nemocenskú dávku s prílišným oneskorením.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) v priemere minulý rok vyplatila mesačne vyše 116.700 nemocenských dávok. Nemocenské dávky sa vyplácajú mesačne pozadu v lehotách určených poisťovňou, spravidla okolo 15. dňa v mesiaci nasledujúcom po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa nemocenské vypláca.

Podmienkou je, ako informoval TASR hovorca SP Peter Višváder, aby poistenec doklady preukazujúce nárok na výplatu nemocenského, najmä preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti alebo hlásenie o skončení dočasnej pracovnej neschopnosti, predložil pobočke poisťovne do 5. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca.

S cieľom vyjsť v ústrety klientom zvolila už väčšina pobočiek aj druhý výplatný termín, aby aj tí, ktorí neodovzdali doklady včas, nedostali nemocenskú dávku s prílišným oneskorením, ale ešte v tom istom mesiaci, a to spravidla koncom mesiaca. Pobočka Sociálnej poisťovne – Bratislava, ktorá vypláca najväčší počet nemocenských dávok, má tento mesiac dokonca tri výplatné termíny. Druhý výplatný termín bol v piatok 19.10.2018 a tretí výplatný termín bude okolo 26.10.2018.

Ak poistenec nemá nemocenské vyplatené v riadnom výplatnom termíne, je potrebné kontaktovať priamo pobočku Sociálnej poisťovne, ktorá mu nemocenské vypláca. Zamestnanec kontaktuje pobočku podľa sídla zamestnávateľa, samostatne zárobkovo činná osoba a dobrovoľne nemocensky poistená osoba kontaktuje pobočku podľa miesta trvalého bydliska.