Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Do Bratislavy sa za lepším platom neoplatí odísť každému

Na snímke vyhliadkové kolo na Vajanského nábreží v bratislavskom Starom Meste. Foto: TASR - Dano Veselský

Platové rozdiely rastú pri vyšších úrovniach pozícií. Napríklad administratívni pracovníci zarobia v Bratislavskom kraji až o 32 % viac v porovnaní s regiónom Prešova.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Sťahovanie či dochádzanie za prácou do Bratislavy sa neoplatí každému. Lepšie zárobky v hlavnom meste čakajú najmä zamestnancov s vyššou kvalifikáciou. Ukázala to analýza portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

Zamestnancov na najnižších pracovných pozíciách označuje analýza ako pomocných pracovníkov. V tejto skupine pracovníkov sa nachádzajú napríklad robotníci bez kvalifikácie či upratovačky. Priemerný základný plat týchto ľudí predstavuje v Bratislavskom kraji 730 eur v hrubom. V Prešovskom kraji, kde sú mzdy na Slovensku najnižšie, predstavuje priemerný základný plat pomocných zamestnancov 651 eur v hrubom. V porovnaní s Bratislavským krajom ide o rozdiel 12 %.

Platové rozdiely rastú pri vyšších úrovniach pozícií. Napríklad administratívni pracovníci zarobia v Bratislavskom kraji až o 32 % viac v porovnaní s regiónom Prešova. Vo finančnom vyjadrení to predstavuje 269 eur.

Regionálne platové rozdiely sú pri kvalifikovaných zamestnancoch ešte vyššie. Kvalifikovaní netechnickí zamestnanci majú v Prešovskom kraji priemerný základný plat 1093 eur v hrubom. Takíto pracovníci zarobia v Bratislavskom kraji o 386 eur viac. To predstavuje viac ako 35 %. Technickí zamestnanci majú v hlavnom meste oproti tým prešovským v priemere o 526 eur viac. Teda o vyše 42 % viac.

Dochádzanie alebo úplný odchod za prácou do hlavného mesta sa oplatí najmä top manažérom. Pomerne výrazný rozdiel je pri tejto skupine zamestnancov aj medzi Bratislavským a Trnavským krajom. Vrcholový manažment v Bratislavskom kraji má na výplatnej páske zhruba o 25 % viac. Aj pri tejto skupine zamestnancov je vidno najväčší rozdiel medzi hlavným mestom a prešovským regiónom. Manažéri v Prešovskom kraji zarobia v priemere 2489 eur v hrubom. Bratislavskí riadiaci zamestnanci majú až o 1377 eur viac, čo je viac ako 55 %.

Analýza portálu ukázala aj to, ako sa vyvíjajú regionálne rozdiely na štyroch konkrétnych pozíciách. Pri upratovačkách regionálne rozdiely takmer nevidieť. Pri pokladníkoch sú síce platové pomery v jednotlivých krajoch na Slovensku rôzne, priemerné základné platy sa líšia len minimálne. Omnoho výraznejšie zmeny v platovom ohodnotení podľa regiónu, v ktorom zamestnanci pracujú, možno vidieť pri pozícii programátor. Tu je najväčší rozdiel medzi Bratislavským a Prešovským krajom, ktorý predstavuje až 41 %. Ešte výraznejšie rozdiely možno pozorovať pri mzdových účtovníkoch. Ľudia na týchto pozíciách zarobia v Bratislavskom kraji až o 54 % viac ako v banskobystrickom regióne.