Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Dopyt po pracovnej sile v Japonsku je najvyšší za 43 rokov

Tokio Foto: TASR/AP

Indikátor pomeru voľných pracovných miest a záujemcov o prácu vzrástol v máji na 1,48, čo je najviac od februára 1974. To znamená, že na každé voľné miesto je aktuálne 1,48 záujemcu.

Tokio 30. mája (TASR) - Dopyt po pracovnej sile v Japonsku je najvyšší za 43 rokov, ako vyplýva z dnes zverejnených údajov vlády. To podporuje nádeje, že sa zvýši dynamika aktuálne slabej spotreby.

"Výdavky spotrebiteľov sú slabé, ale situácia trhu práce pokračuje v zlepšovaní," uviedol analytik firmy Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Hiroši Mijazaki. "Keď bude mať viac ľudí prácu, mohlo by to v budúcnosti podporiť spotrebiteľské výdavky." Výdavky domácností v apríli medziročne klesli o 1,4 %. Bez započítania výdavkov na autá a nehnuteľnosti však stúpli o 3,5 %.

Indikátor pomeru voľných pracovných miest a záujemcov o prácu vzrástol v máji na 1,48, čo je najviac od februára 1974. To znamená, že na každé voľné miesto je aktuálne 1,48 záujemcu. Miera nezamestnanosti v apríli stagnovala na úrovni 2,8 %, čo je najmenej od júna 1994.