Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Firmy pred vianočnými sviatkami hľadajú viac ľudí ako vlani

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vďaka vianočným sviatkom si tisíce ľudí môžu dočasne privyrobiť. V tomto období totiž na trhu práce pribúdajú inzeráty firiem, ktoré hľadajú pomocné sily a brigádnikov.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Vďaka vianočným sviatkom si tisíce ľudí môžu dočasne privyrobiť. V tomto období totiž na trhu práce pribúdajú inzeráty firiem, ktoré hľadajú pomocné sily a brigádnikov. "Brigády v čase predvianočného obdobia pribúdajú. V mesiaci november sme zaznamenali až 40-% medziročný nárast v počte prác na dohodu. Celkovo však ide o najväčšie počty týchto ponúk v histórii na našom portáli," uviedla pre TASR PR manažérka portálu Profesia Katarína Tešla.

Podľa personalistov sa tak pred Vianocami objavujú zaujímavé možnosti sezónnych prác pre nezamestnaných. Aktuálne na portáli Profesia.sk nájdu ľudia viac ako 1300 pracovných ponúk na dohodu. "Niektoré segmenty výrazne zvyšujú počty zamestnancov. Niektorí až na dvojnásobok. Celkovo očakávame, že vďaka Vianociam vznikne asi 10.000 dočasných pracovných príležitostí," vyčíslil manažér marketingu a náboru v spoločnosti Manpower Jiří Halbrštát s tým, že počet voľných miest je približne o polovicu vyšší než vlani.

Podľa personálno-poradenskej spoločnosti McRoy Jobliner však firmy nenaberajú len z dôvodu vianočnej sezóny. Trápi ich totiž nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. "Ich interné stavy sú preto poddimenzované a nemôžu teda časť agendy zveriť klasickým zamestnancom. Preto potrebujú viac brigádnikov. Rast dopytu odhadujeme o približne 10 %," vyčíslil manažér spoločnosti Branislav Jančuška.

Zamestnancov potrebujú najmä firmy pôsobiace v maloobchode. Taktiež sa môžu ľudia zamestnať v call-centrách, v administratíve, v logistike. Obsadzované sú pozície ako skladník, asistent, odborný predajca. "Zamestnávatelia väčšinou hľadajú ľudí na výpomoc do svojich predajní. Hľadajú napríklad predajcov vianočných stromčekov, predajcov na vianočných trhoch, či pomoc pri predaji cestovných lístkov počas vianočných sviatkov. Hodinová suma za brigádu je variabilná a závisí najmä od pracovnej náplne a aj miesta výkonu práce," priblížila Tešla.

Brigádnici si však môžu v tomto roku lepšie zarobiť. Opäť je na vine nedostatok ľudí. "Rastie ponuka brigád na pracovné miesta, ktoré boli skôr doménou plných úväzkov na dobu neurčitú. Zároveň rastú aj odmeny brigádnikov. V niektorých prípadoch dotlačil firmy nedostatok uchádzačov k zvýšeniu miezd aj o 15 %. V priemere je to asi o 5 %," skonštatoval Halbrštát. Podľa jeho slov sú vyššie nárasty miezd v odvetviach, kde sa hľadajú veľké počty ľudí do náročných prevádzok alebo do logistických centier s horšou dostupnosťou.

Zamestnanie si pritom podľa personalistov môžu nájsť aj ľudia vo vyššom veku. "Prácu si dokážu nájsť aj ľudia starší ako 50 rokov, a to najmä ako pokladníci, dokladači tovaru, skladníci a podobne. Obdobie Vianoc je ale príležitosťou aj pre študentov, ktorí majú v tomto období viac voľného času," dodal Jančuška.