Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti mladých ľudí tento rok mierne vzrastie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Počet nezamestnaných mladých ľudí dosiahne v tomto roku 70,9 milióna. To je menej ako 76,7 milióna mladých v roku 2009, keď vrcholila globálna hospodárska kríza.

New York 21. novembra (TASR) - Celkový globálny hospodársky rast stále nie je spojený s rastom zamestnanosti. Hrozí tak, že ekonomická nestabilita môže zvrátiť nedávne zisky v zamestnanosti mladých ľudí. Uviedla to v pondelok (20.11.) Medzinárodná organizácia práce (ILO).

Globálna miera nezamestnanosti mladých ľudí sa v roku 2016 stabilizovala na úrovni 13 %. ILO však očakáva jej mierne zvýšenie na 13,1 % v tomto roku, konštatuje správa o globálnych trendoch zamestnanosti mládeže v roku 2017.

Počet nezamestnaných mladých ľudí dosiahne v tomto roku 70,9 milióna. To je menej ako 76,7 milióna mladých v roku 2009, keď vrcholila globálna hospodárska kríza. Predpokladá sa však, že v tejto vekovej kategórii pribudne v roku 2018 ďalších 200.000 nezamestnaných a ich počet dosiahne 71,1 milióna.

ILO tiež v správe zdôraznila pokračujúcu "zraniteľnosť" mladých žien na trhu práce.

Medzinárodná organizácia práce poznamenala, že pokiaľ ide o zamestnanosť mladých ľudí, dôležité nie je len vytváranie pracovných miest, ale aj kvalita pracovných miest pre mládež.

"Riešenie týchto pretrvávajúcich problémov na trhu práce a sociálnych výziev, ktorým čelia mladé ženy a muži, je rozhodujúce nielen pre dosiahnutie trvalo udržateľného a inkluzívneho rastu, ale aj pre budúcnosť práce a sociálnej kohézie," povedala Deborah Greenfieldová, zástupkyňa generálneho riaditeľa ILO.