Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v Španielsku v 1. štvrťroku vzrástla na 14,4 %

Mestský pracovník dezinfikuje detské ihrisko 20. apríla 2020 v Madride. Španielsko, ktoré je jednou z krajín najviac postihnutých pandémiou koronavírusu, predĺžilo platnosť celoštátnych karanténnych opatrení do 9. mája. Zároveň však avizovalo mierne uvoľnenie niektorých obmedzení pohybu obyvateľstva tak, aby deti mohli od 27. apríla tráviť čas aj vonku. Foto: TASR/AP

Španielsko, ktoré má po Spojených štátoch a Taliansku tretiu najvyššiu úmrtnosť vo svete na ochorenie COVID-19, zakázalo ľuďom zdržiavať sa vonku od 14. marca.

Madrid 28. apríla (TASR) - Miera nezamestnanosti v Španielsku v 1. štvrťroku vzrástla na 14,4 %. Ukázali to v utorok predbežné údaje Národného štatistického inštitútu INE. Dôvodom je blokáda ekonomiky od polovice marca s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu.

Na ilustráciu, v poslednom kvartáli 2019 bola miera nezamestnanosti v krajine na úrovni 13,8 %. Analytici pritom odhadovali, že sa v období január-marec zvýši na 15,6 %.

INE v tejto súvislosti upozornil, že tieto údaje sú iba čiastočné, pretože vláda vyhlásila blokády len dva týždne pred koncom štvrťroka a väčšina údajov bola zozbieraná do polovice marca.

Španielsko, ktoré má po Spojených štátoch a Taliansku tretiu najvyššiu úmrtnosť vo svete na ochorenie COVID-19, zakázalo ľuďom zdržiavať sa vonku od 14. marca.

Údaje INE naznačujú stratu iba 285.600 pracovných miest v 1. kvartáli, zatiaľ čo podľa údajov z registra sociálneho zabezpečenia prišlo Španielsko len v marci takmer o 900.000 pracovných miest.

Presnejšie, údaje o sociálnom zabezpečení zo začiatku apríla naznačili, že od vyhlásenia blokády stratilo zamestnanie 898.822 ľudí v Španielsku, z toho približne 550.000 boli dočasní zamestnanci. Najviac zasiahnuté boli odvetvia cestovného ruchu a stavebníctvo.

Španielsko malo už pred pandémiou v porovnaní s partnermi v eurozóne vysokú mieru nezamestnanosti. Tá bola dôsledkom globálnej finančnej krízy a neskôr hospodárskej krízy pred vyše 10 rokmi. Miera nezamestnanosti v Španielsku kulminovala v roku 2013 na úrovni takmer 27 % a na konci roka 2019 sa pohybovala nad úrovňou 13 %, a to aj po rokoch silného rastu.

Podľa predpovedí španielskej centrálnej banky by kríza spôsobená novým koronavírusom mohla tento rok zvýšiť mieru nezamestnanosti až na 21,7 %, pričom ekonomike predpovedala banka pokles o 12,4 %.