Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Minimálna mzda by mala v budúcom roku vzrásť na 435 eur

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter Foto: TASR/Martin Baumann

Keďže zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa na jej výške opäť nedohodli, sumu navrhlo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.


Bratislava 4. októbra (TASR) – Minimálna mzda na Slovensku by mala v budúcom roku stúpnuť zo súčasných 405 eur na 435 eur. Keďže zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa na jej výške opäť nedohodli, sumu navrhlo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Sociálni partneri o návrhu nariadenia vlády rokovali na dnešnom mimoriadnom zasadnutí tripartity v Bratislave.

Ak zvýšenie minimálnej mzdy pre rok 2017 schváli vláda, dosiahne 52 % čistej priemernej mzdy v národnom hospodárstve. "V tomto roku je to 51 %, to znamená, o jedno percento v prípade schválenia tej výšky stúpne ten pomer k čistej priemernej mzde. V každom prípade to bude mať pozitívny vplyv aj na jednotlivcov s minimálnou mzdou, aj na rodičov, pokiaľ jeden z nich robí. Aby sa pracovať na Slovensku oplatilo, je dôležité posúvať neustále aj minimálnu mzdu," uviedol po rokovaní minister práce Ján Richter (Smer-SD).




Zamestnávatelia sa so svojím návrhom na úrovni 430 eur priblížili k odborárom presadzujúcim minimálnu mzdu vo výške 442 eur. Vychádzali z vyjadrení premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o predpokladanom raste minimálnej mzdy až na úroveň okolo 500 eur v najbližších štyroch rokoch.

"Bol to veľkorysý návrh a mrzí nás, že sme sa nedohodli so sociálnymi partnermi. Nie je to dobrý signál do budúcna. Veríme, že priestor na ďalšiu dohodu v rámci budúcich rokov by mohol byť v stanovení iného mechanizmu alebo nájdenia valorizačného mechanizmu tak, aby sa každoročné diskusie o minimálnej mzde istým spôsobom obmedzili," zhodnotil viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka.

"Mrzí nás to veľmi. Tento rok sme boli dosť blízko k dohode, avšak blízko sme boli hlavne preto, že zamestnávatelia sa priblížili k návrhu zo strany odborárov," zdôraznil prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga.

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR súhlasila s návrhom rezortu práce s pripomienkami. "Každé jedno zvýšenie minimálnej mzdy je pre odbory prijateľné. Aj suma 435 eur, i keď nesplnila úplne naše očakávania, keďže naše stanovisko bolo vo výške 442 eur. Aj mne je veľmi ľúto, že sme sa so zamestnávateľmi nedohodli. Tak, ako my sme mohli pristúpiť k 430, tak aj zamestnávatelia mohli pristúpiť k 442. Nespokojnosť je na oboch stranách. Nie som úplne presvedčený, že minimálna mzda nám zaručuje dôstojný život," povedal jej prezident Jozef Kollár.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) s návrhom minimálnej mzdy súhlasilo.