Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Británii klesla, rast miezd sa spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tempo rastu miezd sa po úprave o infláciu prudko spomalilo, čo signalizuje, že životný štandard Britov sa napriek rastúcej zamestnanosti nezlepšuje.

Londýn 15. marca (TASR) - Miera nezamestnanosti v Británii v období november - január klesla na najnižšiu úroveň za vyše 40 rokov. Tempo rastu miezd sa po úprave o infláciu prudko spomalilo, čo signalizuje, že životný štandard Britov sa napriek rastúcej zamestnanosti nezlepšuje. To nie je dobrá správa pre ekonomiku, ktorá sa opiera o spotrebiteľské výdavky.

Podľa najnovších údajov britského štatistického úradu (Office for National Statistics, ONS) miera nezamestnanosti za tri mesiace do konca januára 2017 klesla o 0,1 percentuálneho bodu na 4,7 % a je najnižšia od leta 1975.

Analytici pritom očakávali, že nezamestnanosť bude stagnovať na úrovni 4,8 %. Pred rokom, na konci januára 2016, dosiahla nezamestnanosť v Británii 5,1 %.

Firmy v Spojenom kráľovstve v sledovanom období prijali 92.000 ľudí. Miera zamestnanosti tak vzrástla na 74,6 % a je najvyššia v histórii týchto štatistík.

Štatistiky tiež ukázali, že stúpajúca inflácia začína skresávať tempo rastu reálnych miezd v Británii. To môže brzdiť spotrebiteľské výdavky a v konečnom dôsledku spôsobiť spomalenie ekonomiky v nasledujúcich mesiacoch.

Priemerná mzda vrátane odmien sa v období november - január zvýšila o 2,2 %. To bol jej najpomalší rast od obdobia február - apríl 2016. Analytici očakávali lepší výsledok, a to nárast o 2,4 %.

Po započítaní inflácie sa priemerná mzda v Británia v sledovanom obodrí zvýšila len o 0,7 %, najmenej od konca roka 2014.