Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Grécku sa zvýšila na vyše 23 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nezamestnanosť v Grécku je v dôsledku hospodárskej krízy v krajine v rámci celej Európskej únie dlhodobo najvyššia.


Atény 16. marca (TASR) - Nezamestnanosť v Grécku zaznamenala v poslednom kvartáli minulého roka rast, pričom sa vrátila nad hranicu 23 %. Ukázali to dnes zverejnené údaje gréckeho štatistického úradu.

Miera nezamestnanosti v Grécku dosiahla vo 4. štvrťroku minulého roka 23,6 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom kvartáli predstavovala 22,6 %. V porovnaní so 4. štvrťrokom predchádzajúceho roka však zaznamenala pokles, keďže v období od októbra do konca decembra 2015 dosiahla 24,4 %.

Nezamestnanosť v Grécku je v dôsledku hospodárskej krízy v krajine v rámci celej Európskej únie dlhodobo najvyššia, pričom svoje maximum dosiahla začiatkom roka 2014, keď zaznamenala 27,8 %.

Počet nezamestnaných dosiahol v období od októbra do konca decembra minulého roka 1,12 milióna, zatiaľ čo v 3. kvartáli predstavoval 1,09 milióna. Problémom sú najmä dlhodobo nezamestnaní. Podľa štatistického úradu takmer 72 % nezamestnaných nemá prácu viac ako rok.

Vysoká je aj nezamestnanosť mladých ľudí. Miera nezamestnanosti vo vekovej kategórii 15 až 24 rokov dosiahla vo 4. štvrťroku minulého roka 45,2 %. Medziročne však klesla, keď v rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla 48,6 %.