Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Odborári sa nedohodli s vedením Volkswagenu, hovoria o ostrom štrajku

Na archívnej snímke Zoroslav Smolinský. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Samotná firma Volkswagen Slovakia tvrdí, že napriek ukončeniu rokovaní zostáva cieľom spoločnosti rokovať a dosiahnuť dohodu akceptovateľnú pre obe strany.

Bratislava 9. júna (TASR) - Vyjednávanie o kolektívnej zmluve v spoločnosti Volkswagen Slovakia sa dnešným 11. kolom rokovaní ukončilo. Podľa Moderných odborov Volkswagen (MOV) nedošlo zo strany zamestnávateľa ani dnes k posunu v smere naplnenia požiadaviek zamestnancov na zlepšenie pracovných a platových podmienok. Odbory preto nevidia v pokračovaní rokovaní žiaden zmysel a hovoria o ostrom štrajku.

"Nemôžeme ustúpiť z požiadaviek zamestnancov, ktoré nám dlhodobo tlmočia a ktorých naplnenie požadujú. Stav, do ktorého sme sa po jedenástich kolách rokovaní dostali, nás neteší, našou povinnosťou je však bojovať za našich zamestnancov, na ktorých úspech tejto fabriky stojí, a to aj formou ostrého, zákonného štrajku," uviedol predseda MOV Zoroslav Smolinský.

O ďalších krokoch budú odbory podľa jeho slov informovať v najbližších dňoch. MOV žiadajú nárast platov v spoločnosti o 16 %.

Samotná firma Volkswagen Slovakia tvrdí, že napriek ukončeniu rokovaní zostáva cieľom spoločnosti rokovať a dosiahnuť dohodu akceptovateľnú pre obe strany. Podľa hovorkyne firmy Lucie Kovarovič Makayovej chce byť Volkswagen Slovakia aj naďalej dobrým, férovým a stabilným zamestnávateľom, ktorý ponúka nadštandardné platové podmienky a rozsiahly sociálny program.

"Odbormi avizovanú prípravu na štrajk preto vnímame ako prejav neochoty konštruktívne vyjednávať a dospieť k dohode," uviedla Kovarovič Makayová. Požiadavky a aktivity odborovej organizácie podľa jej slov vážne poškodzujú záujmy zamestnancov a podniku z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. "Požadované zvýšenie platov o 16 % je neprijateľné, nakoľko by významne ohrozilo konkurencieschopnosť a budúcnosť podniku, ako aj stabilitu pracovných miest," dodala.

Posledná ponuka firmy z dnešného dňa podľa hovorkyne predstavovala zvýšenie tabuľkových tarifných miezd o 4,3 % k 1. júnu 2017, súčasne jednorazovú platbu vo výške 350 eur k 1. júnu 2017 pre všetkých zamestnancov a tiež zvýšenie tabuľkových tarifných miezd o ďalšie 4,0 % k 1. januáru 2018. Zároveň spoločnosť navrhovala aj nový spôsob prepočtu dovolenkového a vianočného príspevku, teda 13. a 14. platu s pevnými sadzbami na základe dĺžky trvania pracovného pomeru a tarifnej triedy, aj novú metodiku, ktorá zabezpečí výrazné individuálne zvyšovanie tarifných tried zamestnancom a dobu platnosti kolektívnej zmluvy do 31. decembra 2018.

"V prepočte na tarifnú triedu 6, ktorá je firemným priemerom, vychádza navrhované zvýšenie platov v priemere o 112 eur na mesiac už v priebehu šiestich mesiacov," vyčíslila Kovarovič Makayová.

V automobilke pôsobia po likvidácii základnej odborovej organizácie pod Odborovým zväzom (OZ) KOVO dve odborárske zoskupenia, ktoré sa vzájomne sporia a majú rozdielne návrhy na zvýšenie platov. Menšinová organizácia OZ KOVO žiadala zvýšenie tarifných miezd o pevnú sumu 120 eur a ďalšie zvýšenie o 40 eur do nadtarifných zložiek.