Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Platy zamestnancov v bankovníctve musia rásť, tvrdia odborári

Foto: TASR/AP

Odborári totiž informovali o tom, že Slovenská banková asociácia sa stiahla z odvetvového kolektívneho vyjednávania. Urobila tak koncom minulého roka

Bratislava 12. júna (TASR) - Banky vlani zaznamenali vysoké zisky, ľudia pracujúci v bankovom sektore si preto zaslúžia rast miezd. Presvedčený je o tom predseda Odborového zväzu pracovníkov peňažníctva a poisťovníctva Svetozár Michálek. Odbory upozorňujú na to, že rast miezd zaostáva za rastom produktivity. Odmeňovanie tak nezodpovedá tvorbe zisku na zamestnanca. Rastie aj tlak na produktivitu, či pracovný čas zamestnancov.



Odborári vyčíslili, že základné mzdy klientskych pracovníkov sa pohybujú na úrovni 700 až 800 eur v čistom. "Nie je všetko v bankovom sektore také ružové, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Nie že by mali manažéri na ružiach ustlané, ale za svoju prácu sú podstatne lepšie zaplatení. Legitímnym nástrojom na zlepšenie pracovných podmienok a odmeňovania je kolektívne vyjednávanie. Problém nastáva, keď Slovenská banková asociácia odmietla vyjednávať," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Michálek.

Odborári totiž informovali o tom, že Slovenská banková asociácia (SBA) sa stiahla z odvetvového kolektívneho vyjednávania. Urobila tak koncom minulého roka. "Udialo sa tak v období, kedy banky vykázali najväčší zisk za predchádzajúce obdobia. Na jednej strane je záväzok SBA v Európskej bankovej federácii, že bude podporovať sociálny dialóg. Napriek tomu sa rozhodla dialóg ukončiť a nevyjednávať," priblížil Michálek. Podľa jeho slov jediným nástrojom, aby sa rokovania obnovili, je "vytvoriť tlak cez slovenské a medzinárodné inštitúcie".



SBA svoj krok zdôvodňuje 14-% zastúpením zamestnancov sektora v odboroch. "Vzhľadom na súčasný stav v bankovom sektore považujeme za efektívnejšie, aby podpisovanie kolektívnych zmlúv prebiehalo len na podnikovej úrovni," priblížila banková asociácia. Michálek však vyčíslil, že ku koncu minulého roka mali odbory informácie o 24-% zastúpení zamestnancov.

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR chce podporovať všetky kroky, ktoré podnikne Odborový zväz pracovníkov peňažníctva a poisťovníctva. "Zákon o kolektívnom vyjednávaní neurčuje reprezentatívnosť, že koľko musí byť zastúpených zamestnancov, ale dáva možnosť, že jedine odborové organizácie môžu kolektívne vyjednávať. Nemôže byť argument SBA, že je nereprezentatívne zastúpenie, pretože zákon nám túto možnosť dáva a my ju chceme plne využiť," upozornil prezident KOZ SR Jozef Kollár.