Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Počet nezamestnaných v Španielsku v decembri klesol

Španielska vlajka veje na námestí Colon v Madride. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Paul White

Dôvodom bol nábor sezónnych pracovníkov pred Vianocami.

Madrid 5. januára (TASR) – Počet nezamestnaných v Španielsku v decembri klesol, už druhý mesiac po sebe, a to viac, ako ekonómovia odhadovali. Dôvodom bol nábor sezónnych pracovníkov pred Vianocami. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa údajov ministerstva práce v Madride sa počet registrovaných nezamestnaných v poslednom mesiaci 2015 znížil o 55.790 osôb, zatiaľ čo analytici očakávali, že z evidencie úradov práce ubudne 50.000 ľudí.

Po očistení od sezónnych vplyvov sa však počet ľudí bez práce v Španielsku v decembri znížil len o 1258.

Sociálna poisťovňa pritom zaevidovala v decembri 85.314 nových prihlášok, najviac v histórii týchto štatistík. Tie sú pritom kľúčovým ukazovateľom náboru nových zamestnancov.

Nezamestnanosť v Španielsku v decembri zvyčajne klesá vďaka vianočnej sezóne, počas ktorej firmy dočasne prijímajú ľudí na výpomoc, aby zvládli zvýšený dopyt klientov.

Celkovo španielska ekonomika vlani vytvorila vyše 500.000 nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti vďaka tomu klesla na najnižšiu úroveň za štyri roky, no stále je druhá najvyššia v rámci Európskej únie. Podľa ostatných štatistík Eurostatu, v októbri dosiahla miera nezamestnanosti v Španielsku 21,6 %.