Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Predsedom Moderných odborov Volkswagen sa stal Z. Smolinský

Na archívnej snímke zľava predseda odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský, podpredsedníčka odborov Volkswagen Jolana Julkeová, člen výboru odborov Volkswagen Martin Mikula počas tlačovej konferencie o aktuálnej situácii odborov vo Volkswagene vo štvrtok 20. októbra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Moderné odbory boli založené po vyvrcholení sporu medzi Odborovým zväzom KOVO a vedením jeho základnej odborovej organizácie.


Bratislava 21. decembra (TASR) – Novým predsedom Moderných odborov Volkswagen v rámci automobilky Volkswagen Slovakia (VW SK) sa stal Zoroslav Smolinský, ktorý pôsobil na poste šéfa odborov v tejto firme posledných osem rokov. Moderné odbory boli založené po vyvrcholení sporu medzi Odborovým zväzom (OZ) KOVO a vedením jeho základnej odborovej organizácie.

Voľby funkcionárov do nových odborov sa uskutočnili 12. až 19. decembra, odovzdaných bolo celkovo 4336 hlasov. Smolinský v nich zvíťazil s počtom hlasov 4150. Na poste podpredsedníčky bude odbory aj naďalej zastupovať Jolana Julkeová, ktorá získala 3908 hlasov. Okrem vedenia odborovej organizácie si odborári volili aj výkonný výbor, ktorý sa skladá z deviatich predsedov a 18 členov halových výborov. Členskú základňu odborov tvorí viac ako 80 % zamestnancov závodu.

Odbory predstavili plán práce a priority pre ďalšie obdobie. Za kľúčovú považuje ich staronový predseda vzájomnú spoluprácu v rámci celého koncernu Volkswagen, a to nielen medzi jednotlivými odborovými organizáciami, ale aj smerom k vedeniu spoločnosti.

V tejto chvíli medzi základné priority v nasledujúcom období patrí ochrana majetku zamestnancov a bývalých členov základnej organizácie OZ KOVO, ktoré si dnes na majetok neprávom nárokuje. Zároveň sa pripravujeme na blížiace sa kolektívne vyjednávanie, pri ktorom budeme aj naďalej hájiť záujmy našich zamestnancov a bojovať za zlepšenie ich podmienok v práci,“ priblížil Smolinský.

OZ KOVO rozhodol 11. októbra o likvidácii základnej odborovej organizácie vo VW SK. Dôvodom má byť porušenie stanov, keď odbory vylúčili jedného svojho člena. Je ním Smolinského neúspešný protikandidát v májových voľbách podporovaný predsedom zväzu Emilom Machynom Koloman Kraslan. Smolinský za tým vidí mocenskú ambíciu vedenia zväzu ovládnuť ich odborovú organizáciu a snahu zmocniť sa jej majetku, ktorý presahuje milión eur. O tom, čo sa s ním stane po jej zániku, rozhodne súd.

OZ KOVO tvrdí, že Smolinský spoločne s výborom sústavne porušoval stanovy zväzu, zavádzal jeho orgány a nerešpektoval ani ich rozhodnutia. Podal naňho trestné oznámenie pre zavádzajúce, osočujúce a nepravdivé vyhlásenia na adresu zväzu a Machynu. Dokumentov základnej organizácie sa domáha súdnou cestou. Zväz už obnovil činnosť základnej organizácie vo VW SK, ktorá prišla o väčšinu členov.