Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Sociálne príspevky znižujú počet rodín ohrozených chudobou len mierne

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Na Slovensku je aktuálne 15,8 % rodín pod hranicou chudoby. Tá sa odvíja od mediánového príjmu a je na úrovni 360 eur mesačne pre jednočlennú domácnosť.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Podľa najnovších údajov Eurostatu sa vďaka sociálnym dávkam a príspevkom tretina ich poberateľov dostáva mimo pásma chudoby. Dve tretiny v ňom však naďalej zostávajú. Od roku 2010 podiel tzv. sociálnych transferov na znižovaní počtu chudobných domácností pritom klesol z takmer 37 % na vlaňajších 32 %. Zatiaľ čo Slovensko je na úrovni priemeru EÚ, v Česku príspevky pomáhajú viac.

Na Slovensku je aktuálne 15,8 % rodín pod hranicou chudoby. Tá sa odvíja od mediánového príjmu a je na úrovni 360 eur mesačne pre jednočlennú domácnosť. V prípade domácnosti s dvoma dospelými a dvomi deťmi do 14 rokov je to 750 eur mesačne.

"Po tom, ako rodiny dostanú od štátu sociálne príspevky, sa podiel chudobných domácností zníži len na 12,4 %. Sú to často troj- či štvorčlenné rodiny, ktoré musia mesačne vyžiť v priemere ani nie s 500 eurami," tvrdí Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Podľa hlavného analytika Českej sporiteľne Davida Navratila je v Českej republike podobná situácia. „Česká republika má podobne ako Slovensko relatívne nízky podiel ľudí ohrozených chudobou. Pred sociálnymi transfermi je to v ČR 15,8 % rodín. Po pridelení dávok či príspevkov sa však toto číslo zníži na 9,1 %.

Sociálne transfery znižujú chudobu najviac vo Fínsku (57 %) či Dánsku (51 %). V deviatich členských štátoch EÚ sa chudoba vďaka nim znižuje o zhruba 25 %, najmenší podiel na znižovaní chudoby ľudí majú sociálne dávky či príspevky v Grécku (16 %) a Rumunsku (17 %).

Podľa Navratila je z pohľadu finančného zdravia dôležité, aby mali rodiny nejakú finančnú rezervu. V prípade Českej republiky nemá finančnú rezervu na nečakané výdavky vo výške aspoň 10.000 českých korún (386 eur) 28 % domácností. Na Slovensku nevie čeliť nečakaným finančným výdavkom až 34,6 % ľudí, čo zhruba zodpovedá priemeru EÚ (33,9 %).

Jednou z najnákladnejších položiek slovenských domácností sú energie, tie sa budú v budúcom roku zvyšovať. Aj keď energetické úspory si často vyžadujú vstupné investície (zateplenie, regulácia kúrenia a montáž termostatických hlavíc, výmena kotla, výmena žiaroviek za úsporné) sú aj kroky, ktorými je možné usporiť bez vynútených nákladov. Sem patrí napríklad zníženie teploty v domácnosti, jej prispôsobenie účelu miestnosti, vypínanie kúrenia pri odcestovaní, vypínanie spotrebičov namiesto ponechávania v stand-by móde.

V prípade, že rodina má nejaké úvery, dá sa ušetriť ich konsolidáciou a refinancovaním. Výmenou za nové sa môže dať ušetriť napríklad aj na poistkách. Dôležité je však sledovať aj poistné podmienky, aby sa nestalo, že pri vzniku poistnej udalosti nové poistenie nebude chrániť.