Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Protest pred CROWN Bevcan v Kechneci bol podľa odborárov úspešný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ako tvrdí člen predsedníctva OZ KOVO Ján Šlauka, donútili vedenie firmy k zmene rozhodnutia.

Košice 3. mája (TASR) - Protest zamestnancov firmy CROWN Bevcan Slovakia, s.r.o., v priemyselnom parku Kechnec pri Košiciach v polovici apríla bol podľa odborárov úspešný. Ako tvrdí člen predsedníctva OZ KOVO Ján Šlauka, donútili vedenie firmy k zmene rozhodnutia.

"Pracovné zmeny zamestnancov sa vrátili na pôvodnú dĺžku, teda na 12-hodinovú pracovnú zmenu, čím sa vytvoril priestor na primeraný oddych zamestnancov medzi ich pracovnými zmenami. Pri doterajších 8-hodinových zmenách totiž zamestnanci končili napr. o 22.00 h večer a opätovne nastupovali na rannú zmenu o 6.00 h. U mnohých pritom nerátajúc takmer hodinový presun do práce a z práce, čo bolo dlhodobo nezvládnuteľné," vysvetlil Šlauka.

V spoločnosti CROWN Bevcan Slovakia, s.r.o., pracuje podľa jeho slov približne 170 zamestnancov, z toho asi 130 v nepretržitej prevádzke. "Prevádzka tejto spoločnosti sa pritom zaoberá výrobou plechoviek, zamestnanci pracujú pri zvýšenej záťaži v dôsledku tepla a hluku, v rizikových kategóriách tri a štyri. Aj preto je dostatočný oddych pre nich základom bezpečnej a bezúrazovej práce.

"Situácia v podniku sa vyhrotila začiatkom tohto roka rozhodnutím nového, slovenského manažmentu spoločnosti, aby sa zmenili pracovné podmienky zamestnancov, hlavne pri rozvrhu pracovných zmien, nedodržania dĺžky povinných prestávok medzi zmenami a pri prideľovaní dovolenky zamestnávateľom bez prihliadania na záujmy zamestnancov. Keďže v ich prípade išlo o nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času, zamestnávateľ bol povinný sa v zmysle Zákonníka práce na týchto zmenách dohodnúť so zástupcami zamestnancov z miestnej Základnej organizácie OZ KOVO," vysvetlil Šlauka.

Napriek tejto povinnosti však zamestnávateľ podľa Šlauka urobil jednostranné rozhodnutie, a preto sa zamestnanci za svoje požiadavky a práva rozhodli zabojovať a pod vedením OZ KOVO zorganizovali 12. apríla protestné zhromaždenie pred podnikom.

"Výsledkom bol posun v spoločných rokovaniach, pričom slovenské vedenie nakoniec povolalo k rokovaciemu stolu aj zahraničných manažérov, zodpovedajúcich aj za podnik v Kechneci. Po opakovanom preverení na inšpektoráte práce, ktorý potvrdil stanovisko OZ KOVO a zamestnancov, sa manažment spoločnosti CROWN Bevcan Slovakia, s.r.o., a zástupcovia zamestnancov nakoniec dohodli. Pracovné zmeny sa vrátili na pôvodnú dĺžku, teda 12-hodinovú pracovnú zmenu tak, ako predtým, čím sa vytvoril priestor na primeraný oddych medzi pracovnými zmenami," povedal Šlauka.

Ako dodal, ďalším krokom zamestnancov bude dohodnutie podnikovej kolektívnej zmluvy, ktorej návrh už zamestnanci zamestnávateľovi predložili.