Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rakúsko zníži prídavky na deti v zahraničí, EÚ hovorí o diskriminácii

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Komisárka pre sociálne záležitosti Marianne Thyssenová už niekoľko mesiacov zdôrazňuje zásadný postoj Bruselu, podľa ktorého indexácia nie je na základe práva EÚ povolená.

Viedeň/Berlín 26. októbra (TASR) - Rakúsky parlament v stredu 24. októbra schválil novú indexáciu prídavkov na deti. Ide o jeden z hlavných predvolebných sľubov novej vlády a môže sa postarať o spory s Európskou úniou, ktorá už avizovala, že novelu zákona preskúma z hľadiska jej súladu so zakladajúcimi zmluvami EÚ.

"Akonáhle bude zákon definitívne schválený a vyhlásený, Európska komisia vyvodí závery a využije svoje možnosti ochrankyne zmlúv," povedal pre rakúsky Kurier hovorca komisie Christian Wigand.

Komisárka pre sociálne záležitosti Marianne Thyssenová už niekoľko mesiacov zdôrazňuje zásadný postoj Bruselu, podľa ktorého indexácia nie je na základe práva EÚ povolená. V odpovedi na dopyt z Európskeho parlamentu napísala: "Je potrebné pripomenúť, že na základe zmluvy žiadny zamestnanec nesmie byť diskriminovaný na základe svojej štátnej príslušnosti." Wigard v tejto súvislosti doplnil: "Ide o otázku čestnosti. Ak zamestnanci prispievajú do národného systému, musia dostávať rovnaké príspevky. Detské prídavky nie sú sociálna podpora."

Akonáhle zákon podpíše prezident a legislatíva nadobudne právoplatnosť, začne ju preverovať EK. Vzhľadom na predchádzajúcu kritiku môže varovný list doraziť do Viedne veľmi skoro. "Môže to ísť veľmi rýchlo," povedal pre Kurier nemenovaný právny expert. "Najmä vtedy, keď komisia má v danej oblasti vysokú politickú prioritu. Inými slovami, ak to uzná za zlé, bude reagovať rýchlo."

Rakúsko v roku 2016 vyplatilo na detských prídavkoch zhruba 4,77 miliardy eur a k tomu aj daňový odpočet pre dva milióny detí. Z tejto sumy išlo 291 miliónov eur na 130.000 detí s trvalým pobytom v zahraničí. Viedeň odmietla kritiku, že byrokratické náklady na nový spôsob výpočtu presiahnu možné úspory, ktoré vláda odhaduje na 114 miliónov eur.

Nemecký Spiegel Online uvádza, že indexácia sa dotkne detí žijúcich v zahraničí, aspoň podľa trvalého pobytu. Portál ponúka modelový výpočet. Trojročné dieťa podľa neho dostáva v súčasnosti mesačne 172 eur. V budúcnosti dostane dieťa žijúce v Maďarsku 97 eur. Pokiaľ má adresu trvalého pobytu v Rumunsku, dostanú rodičia iba 85 eur.

Brusel však odmieta argument, že aj EK indexuje platy svojich úradníkov. Podľa neho sa platy upravujú na základe miesta práce. Úradník v Rumunsku zarába menej než v Bruseli, keďže tam sú životné náklady nižšie než v Belgicku.

Kritike sa novela nevyhla ani v samotnom Rakúsku. Opozícia očakáva, že schválená indexácia skončí na Súdnom dvore EÚ. "Parlamentom schválená legislatíva skončí na Súdnom dvore, keďže indexácia rodinných prídavkov na základe trvalého pobytu v rámci EÚ je protiprávna," povedal pre Spiegel rakúsky europoslanec Othmar Karas. Proces na pôde Súdneho dvora trvá v priemere 1,5 roka. Ak rakúska vláda neuplatní rozhodnutie súdu, môže EK od dvora požadovať pokutu.