Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozdiel v dôchodkoch žien a mužov v rámci EÚ je v SR najmenší

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovenskí muži sú v tabuľke vzdelanostnej úrovne dokonca na druhom mieste spomedzi všetkých skúmaných krajín.

Bratislava 5. marca (TASR) - Mladé ženy sú dnes vzdelanejšie ako kedysi a majú lepšie možnosti postarať sa o seba. Na Slovensku má vyššie stredoškolské alebo vysokoškolské vzdelanie až 73,7 % žien vo veku 20 až 24 rokov. Slovenskí muži sú v tabuľke vzdelanostnej úrovne dokonca na druhom mieste spomedzi všetkých skúmaných krajín.

Vo veku 20 až 24 rokov má na Slovensku až 80,1 % mužov maturitné vysvedčenie či vysokoškolský diplom. Patrí tak medzi najvzdelanejšie krajiny Európy. Ukázala to štúdia skupiny Allianz na základe informácií od Štatistického úradu Európskej komisie (Eurostat).

Aj keď ženy v súčasnosti oproti predchádzajúcim generáciám žijú nezávislý život, stále sú v skupine s nižšími príjmami, často sa obetujú rodine a pracujú na polovičný úväzok, dostávajú teda nižší zákonný dôchodok ako muži a nemôžu si zabezpečiť rovnaké alebo vyššie dôchodkové sporenie. Zo štúdie vyplýva, že v 27 členských štátoch EÚ majú v priemere o 40 % vyšší dôchodok muži než ženy. Napríklad v Nemecku je rozdiel medzi pohlaviami 44 % a najväčšia medzera je v Luxembursku – až 47 %. Slovensko je vo vyrovnanosti dôchodkov na prvom mieste. Spomedzi všetkých krajín je tu najnižší rozdiel v dôchodkoch žien a mužov – len 8 %.

Skupina Allianz radí ženám ako dodržať zásady, ktorými môžu pomôcť k lepšiemu zabezpečeniu si svojej finančnej budúcnosti. Napríklad by si mali viesť evidenciu vo svojich financiách, odkladať si mzdové výkazy, nájomné zmluvy, sledovať ich a pravidelne si rátať sumy, ktoré sa mesačne dajú ušetriť. Mali by si tiež poistiť svoju práceschopnosť, pravidelne si odkladať a mať vždy finančnú rezervu, ktorá je istotou v rôznych životných situáciách.

Dôležité je, aby si zabezpečili dlhodobú starostlivosť, keďže očakávaná dĺžka života žien je vždy vyššia ako u mužov. Dôležité je aj sporenie.