Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

V predvianočnom období je zvýšený záujem o brigádnikov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Top brigádami v septembri a októbri 2017 boli totiž na pracovnom portáli pomocný pracovník, dokladač tovaru, predavač i pokladník.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Za hlavnú sezónu brigádnických prác sa každoročne považuje najmä leto. Údaje z pracovného portálu Profesia.sk však ukazujú, že zamestnávatelia hľadajú viac brigádnikov v súvislosti s Vianocami.

Najviac brigádnikov hľadajú zamestnávatelia každý rok v mesiacoch máj a jún, či september a október. Za posledných päť rokov bol pritom počet inzerovaných pozícií na dohodu na Profesia.sk vyšší pred zimnou sezónou ako pred letom. Táto skutočnosť sa však zatiaľ nepotvrdila v roku 2017. Je to pravdepodobne spôsobené najmä tým, že zamestnávatelia hľadajú brigádnikov na zimu stále častejšie aj v novembri. Minulý rok inzerovali v novembri zamestnávatelia 1116 brigád, toto číslo sa pritom neustále zvyšuje.

Porovnanie prác na dohodu v lete so zimou potvrdzuje, že v mesiacoch september a október sa jasne prejavuje vianočná horúčka v obchodných domoch. Top brigádami v septembri a októbri 2017 boli totiž na pracovnom portáli pomocný pracovník, dokladač tovaru, predavač i pokladník.

Často inzerované brigády v lete boli iné. Najčastejšou ponukou na dohodu bol pomocný pracovník, ďalej to bol najmä robotník, predavač a administratívny pracovník.

Špecifickým odvetvím pri brigádach je najmä cestovných ruch, gastro a hotelierstvo. Hoci je cestovný ruch spájaný najmä s letom, slovenskí zamestnávatelia hľadajú v zime brigádnikov v tomto odvetví takmer rovnako, čo súvisí s lyžiarskou sezónou. Pracovať na dohodu chcú hlavne študenti do 24 rokov.

O prácu na dohodu majú na Profesia.sk najväčší záujem najmä študenti.

TASR informovala Nikola Richterová z Profesie.