Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Väčšina rakúskych firiem nebude v tomto roku prepúšťať

Foto: Wikipedia.org

Takmer každý desiaty zamestnávateľ chce v júli až septembri prijímať nových ľudí. O nových zamestnancov majú záujem najmä firmy v Salzbursku a Vorarlbersku.

Viedeň 25. júna (TASR) - Rakúsky trh práce v 3. kvartáli tohto roka nečakajú žiadne výraznejšie zmeny. Podľa aktuálneho prieskumu spoločnosti Manpower je nálada podnikov optimistická. Až 88 % chce zachovať zamestnanosť na súčasnej úrovni, prijímať nových ľudí mieni 9 % firiem a len 3 % plánujú prepúšťať. Informovala o tom agentúra APA.

Manpower zdôrazňuje, že úmysel prijímať nových zamestnancov v 3. kvartáli je silnejší v porovnaní so súčasným štvrťrokom aj v medziročnom porovnaní. Najvýraznejšie zvyšovanie stavov, až o 16 %, ohlásili veľké spoločnosti, predovšetkým v Salzbursku. Prepúšťanie naproti tomu hrozí najmä v Burgenlandsku a Korutánsku. Najväčšie problémy pri hľadaní práce majú podľa Manpoweru ľudia so základným vzdelaním.

Takmer každý desiaty zamestnávateľ chce v júli až septembri prijímať nových ľudí. O nových zamestnancov majú záujem najmä firmy v Salzbursku a Vorarlbersku, podľa sektorov ide o pôdohospodárstvo, lesné hospodárstvo a energetiku. Najslabší vývoj predpovedá Manpower pre sektor dopravy a telekomunikácií.