Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Budúci seniori: Odchod do dôchodku sa zvyšuje o 76 dní

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Týka sa to poistencov narodených po 31. decembri 1954 a netýka sa to žien narodených od 1. januára 1955 do 31. decembra 1961.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Vek pre vznik nároku na starobný dôchodok sa v budúcom roku stanovuje na 62 rokov a 76 dní, zhodne pre mužov a ženy. Stanovilo to opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v súlade so zákonom o sociálnom poistení.

Ako uviedla dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Ľudmila Grauzelová zo Sociálnej poisťovne, vek odchodu do dôchodku sa stanovuje podľa vývoja priemernej strednej dĺžky života v Slovenskej republike. Znamená to, že rezort práce každoročne najneskôr do 31. októbra predchádzajúceho roka určí počet dní, o ktorý sa upraví dôchodkový vek, dôchodkový vek na príslušný kalendárny rok a referenčný vek na príslušný kalendárny rok.

Týka sa to poistencov narodených po 31. decembri 1954 a netýka sa to žien narodených od 1. januára 1955 do 31. decembra 1961, kde sa zohľadňuje znížený dôchodkový vek v závislosti od počtu vychovaných detí, poistencov, ktorí majú znížený dôchodkový vek z dôvodu odpracovania potrebného počtu rokov v zamestnaní zaradenom do preferovaných pracovných kategórií.

Na uľahčenie výpočtu veku odchodu do dôchodku pri zohľadnení všetkých situácií je k dispozícii na webe Sociálnej poisťovne kalkulačka.