Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vo Volkswagene Slovakia obnovili kolektívne vyjednávanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Informovali o tom Moderné odbory Volkswagen, ktoré sú oprávnené zastupovať zamestnancov v rokovaniach o kolektívnej zmluve pre rok 2017.

Bratislava 29. marca (TASR) – V automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) bolo dnes po bezmála dvojmesačnom prerušení obnovené kolektívne vyjednávanie o pracovných a platových podmienkach zamestnancov. Umožnilo to predbežné stanovisko rozhodcu v spore dvoch odborových organizácií o reprezentatívnosť v podniku.

Informovali o tom Moderné odbory Volkswagen, ktoré sú podľa predbežného stanoviska rozhodcu vybraného ministerstvom práce odborovou organizáciou, oprávnenou zastupovať zamestnancov v rokovaniach o kolektívnej zmluve pre rok 2017.

Vždy sme hovorili, že Moderné odbory VW sú jednoznačne väčšinovými odbormi v podniku. To, že niekto nechcel akceptovať realitu, nás zastavilo v rokovaniach, čo bolo, samozrejme, na škodu zamestnancov. Ideme opäť rokovať, a to je dnes pre ľudí v podniku podstatné,“ uviedol predseda moderných odborov Zoroslav Smolinský.

Odbory sa chcú teraz sústrediť na vyrokovanie maximálneho možného zlepšenia podmienok zamestnancov, primárne v otázke zvyšovania platov, ktoré podľa Smolinského ekonomické výsledky závodu jednoznačne umožňujú.

Okrem návrhu na zvýšenie tarifných tried o 16 % trvajú na zjednotení dovolenkového príspevku s vianočným. Navrhujú tiež zvýšenie rozpočtu osobného hodnotenia, navýšenie mzdového zvýhodnenia za prácu v zmenách, zvýšenie základnej výmery dovolenky či predĺženie platenej prestávky.

Vedenie automobilky pre TASR obnovenie kolektívneho vyjednávania a začiatok rokovaní potvrdilo. „O výsledkoch budeme informovať po skončení kolektívneho vyjednávania,“ povedala jej hovorkyňa Lucia Kovarovič Makayová.

V automobilke pôsobia dve odborové organizácie po tom, čo Odborový zväz (OZ) KOVO v októbri minulého roka poslal svoju základnú organizáciu vo VW SK do likvidácie. Dôvodom bol spor medzi predsedom zväzu Emilom Machynom a vtedajším šéfom organizácie Smolinským. Ten založil Moderné odbory VW, pôvodná organizácia prešla konsolidáciou.

Sporom sa teraz zaoberá súd. Majetok pôvodnej odborovej organizácie presahuje milión eur. Moderné odbory zastupujú približne 7400 z celkového počtu 10.700 zamestnancov podniku.

Zamestnancov budú v kolektívnom vyjednávaní zastupovať Moderné odbory Volkswagen



V spore dvoch odborových organizácií v spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) ohľadom oprávnenia zastupovať zamestnancov v kolektívnom vyjednávaní padlo dnes definitívne rozhodnutie. Informoval o tom predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský.

Rozhodca určený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR dospel podľa neho na základe analýzy a vyhodnotenia dokumentácie od oboch odborových organizácií, ako aj vedenia podniku k rozhodnutiu, že organizáciou oprávnenou na rokovanie a uzatváranie kolektívnej zmluvy v spoločnosti Volkswagen Slovakia, a. s., sú Moderné odbory Volkswagen.

Podčiarkol, že základom pre toto právoplatné a definitívne rozhodnutie bolo zistenie, že k 28. februáru 2017 mala Odborová organizácia Moderné odbory Volkswagen 7556 riadnych členov a Základná organizácia OZ KOVO VW SK 564 riadnych členov. Oprávnenie, ktoré rozhodca vydal pre Moderné odbory VW je definitívne a nie je, v zmysle príslušného zákona, súdne preskúmateľné.

"Dnešné rozhodnutie je definitívnou bodkou za viac ako 5-mesačným nepekným obdobím pre odbory nielen vo Volkswagene, ale pre odbory na Slovensku ako také. Dňa 12. októbra 2016 poslal predseda OZ KOVO Emil Machyna najväčšie odbory na Slovensku do likvidácie, pretože ich chcel nedemokraticky a hrubým nátlakom prevziať. Dnes sa definitívne ukázala scestnosť tohto zámeru," uviedol Smolinský.

Moderné odbory Volkswagen v stredu (29.3.) informovali, že v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) bolo po bezmála dvojmesačnom prerušení obnovené kolektívne vyjednávanie o pracovných a platových podmienkach zamestnancov. Umožnilo to predbežné stanovisko rozhodcu v spore dvoch odborových organizácií o reprezentatívnosť v podniku.

"Vždy sme hovorili, že Moderné odbory VW sú jednoznačne väčšinovými odbormi v podniku. To, že niekto nechcel akceptovať realitu, nás zastavilo v rokovaniach, čo bolo, samozrejme, na škodu zamestnancov. Ideme opäť rokovať, a to je dnes pre ľudí v podniku podstatné," uviedol v stredu Smolinský.