Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Zástupcovia zamestnávateľov nepodporili zvyšovanie príplatkov

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

Návrhy na zvýšenie príplatkov za nočnú a sviatočnú prácu, ako aj zavedenie príplatku za prácu cez víkend je súčasťou novely Zákonníka práce, ktorú do parlamentu predložila trojica poslancov Smeru-SD.


Bratislava 2. decembra (TASR) - Sociálni partneri budú ešte o návrhu na zvyšovanie príplatkov zamestnancov rokovať. Zástupcovia zamestnávateľov totiž vyjadrili počas sobotňajšieho rokovania tripartity nesúhlas s novelou Zákonníka práce. Právnu normu odobrila len Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR a Združenie miest a obcí Slovenska.

Návrhy na zvýšenie príplatkov za nočnú a sviatočnú prácu, ako aj zavedenie príplatku za prácu cez víkend je súčasťou novely Zákonníka práce, ktorú do parlamentu predložila trojica poslancov Smeru-SD Martin Glváč, Ján Podmanický a Ľubomír Petrák. Sobotňajšie rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) bolo podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) veľmi konštruktívne, každý jeden sociálny partner mal právo vyjadriť svoj názor. Bude sa však ešte hľadať isté kompromisné riešenie. "Hovorme o zamestnancoch, ktorí pracujú len počas noci, teda počas tretej zmeny. Budeme mať celkom určite záujem hľadať nejakú formu, aby riešenie, ktoré sa pripravilo, zvýhodnilo aj týchto zamestnancov, ale aby nebolo likvidačné. Tu vidím cestu možného kompromisu. Na to sa chceme zamerať aj pri ďalších rokovaniach," avizoval Richter.

Od mája budúceho roka sa má zvýšiť minimálna výška mzdového zvýhodnenia poskytovaného za nočnú prácu zo súčasnej sadzby 20 % na 50 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Príplatok za prácu vo sviatok má vzrásť z 50 % priemerného zárobku zamestnanca na 100 %. Zaviesť sa má aj nový príplatok za prácu počas sobôt a nedieľ, a to vo výške 100 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR novelu Zákonníka práce dnes nepodporila. "Pre nás je absolútne neakceptovateľná. Takto predkladaný zákon by mohol mať pre niektoré podniky fatálne následky, čo sa týka finančných nákladov, možnosti reinvestícií a obnovy. Mohol by mať vysoko likvidačný charakter, najmä pre malé a stredné podniky v regiónoch a v niektorých sektoroch," skonštatoval viceprezident AZZZ SR Roman Karlubík.

Asociácia chce o zmenách ešte diskutovať. "Máme zhruba dva mesiace a dva týždne na to, aby sme spoločne došli ku konsenzu, aby sme našli cestu, ktorá by nelikvidovala, ale ktorá by aj eventuálne zvýhodňovala pracovníkov, ktorí pracujú v nočných zmenách, resp. cez víkend," doplnil Karlubík.

Nesúhlas s novelou vyjadrila aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). Jej prezident Miroslav Kiraľvarga upozornil na to, že pre novelu vzrastú zamestnávateľom šesťnásobne náklady v príplatkovej oblasti. "Aký to bude mať vplyv, závisí od podnikateľa, od trhu a odvetvia, v ktorom pôsobí. Ani jeden z predstaviteľov RÚZ nepohrozil, že dôjde k zatvoreniu podnikania, neznamená to ale, že nemôže dôjsť k zníženiu počtu zamestnancov," uviedol Kiraľvarga s tým, že aj RÚZ chce o návrhu ešte rokovať. "Boli by sme ale radšej, keby tieto debaty prebiehali ešte predtým, ako sa niečo predstaví a prezentuje," podotkol Kiraľvarga. Návrh Zákonníka práce totiž vládni poslanci už predložili na aktuálnu schôdzu parlamentu.

So zvyšovaním príplatkov súhlasili odborári aj Združenie miest a obcí Slovenska. KOZ ale upozornila na to, aby sa zvyšovanie príplatkov týkalo aj zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujme, aby neboli znevýhodnení. "Boli sme ubezpečení, že novela myslí aj na týchto zamestnancov. Úpravy príplatkov sa budú týkať zamestnancov aj verejnej aj štátnej správy a to takým spôsobom, že sa na nich vždy uplatní výhodnejšia sadzba," priblížila viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Poslanci vládneho Smeru-SD sú otvorení diskusii. "Uvedomujeme si finančný dopad. Sme pripravení debatovať o tom, aby sme niektoré ich pohľady upravili. Ide nám ale o zatraktívnenie nočnej práce a zaplatiť ľuďom, ktorí musia v sobotu a nedeľu chodiť do práce," skonštatoval Martin Glváč.